Nikolaus Schneider lett az EKD elnöke

2010. november 10., szerda

A rajnai egyházelnök az év eleje óta ideiglenesen már betöltötte a pozíciót, megbízatása 2015-ig szól.

Nikolaus Schneidert választotta a következő öt évre elnökké a Német Evangélikus Egyház (EKD) zsinata. A 63 éves egyházvezető egyben a Magyarországi Református Egyház (MRE) testvéregyháza, a Rajnai Egyház élén is áll. Nikolaus Schneider egyetlen jelöltként 134 szavazatot kapott a lehetséges 143-ból. A rajnai egyházvezető ideiglenesen már február óta a 25 millió protestánst – evangélikusok mellett reformátusokat is – tömörítő EKD élén állt, miután elődje, Margot Käßmann lemondott, mert ittasan vezetett.

„Nagyon jó érzés, hogy letelt a próbaidőm” – mondta közvetlenül megválasztása után Nikolaus Schneider az EKD honlapjának. Hozzátette, most már megkapta a megfelelő felhatalmazást, és a szavazati arány is erőt ad neki. Schneider 2003 óta áll a Rajnai Egyház élén, ottani megbízatása 2013-ban jár le, az EKD élén várhatóan 2015-ig áll majd.

Nikolaus Schneider újabb megbízatása a magyar reformátusok számára is pozitív fejlemény, hiszen az EKD második legnépesebb tagegyháza, a 2,9 millió hívőt tömörítő Rajnai Egyház éppen egy éve kötött együttműködési megállapodást az MRE-vel. A dokumentumot éppen Nikolaus Schneider írta alá rajnai részről a tavaly novemberi zsinaton.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.