Nézd, itt a víz!

2013. szeptember 30., hétfő

A tiszta víz, igazi kincs!- mondta igehirdetésében Réz-Nagy Zoltán debreceni evangélikus lelkész, a Teremtés Hetét megnyitó ökumenikus istentiszteleten, a hajdúnánási református templomban.

Réz-Nagy Zoltán kiemelte, hogy becslések szerint húsz év múlva a ma is vízhiányos országokban, mint a Közel-Kelet országaiban, fele annyi ivóvíz jut majd egy főre, mint most, és ahogy a népesség nő, úgy duplázódik meg a személyenkénti vízfogyasztás is. Nem kérdés, hogy miért a víz lesz a legfontosabb kérdés a közeljövőben. „Adj innom!- a Bibliának ez a mondata, a jövőt idézi meg számunkra”.- hangsúlyozta Réz- Nagy Zoltán, aki kifejtette, hogy a szomjúság igen parancsoló szükség, hisz víz nélkül legfeljebb néhány napig lehet kibírni. A szomjúság fizikális fájdalmat okoz, és könyörtelen, de a test szomjúsága mellett létezik a lélek szomjúsága is, amely felszínre tör, teret követel magának a diktatúrák és a terror közepette is.

János evangéliumában olvasható a történet, mikor Jézus vizet kér egy samáriai asszonytól. Ekkor beszél Krisztus arról, hogy a testi szomjúsághoz hasonlóan a lelki szomjúság is egyetemes, és erre csak felekezeti határok felett átívelő válasz adható. Ezért mondja Krisztus: „Nem is itt a garizim hegyen és nem is Jeruzsálemben fogják majd imádni az Istent, hanem lélekben és igazságban”. Réz- Nagy Zoltán prédikációját azzal zárta, hogy „egy pohár víz emlékeztessen bennünket arra, hogy a közös szomjúság, mind a fizikai és mind a lelki értelemben vett, összeköt minket és Teremtőnk színe elé vezet, aki a vizek adója, ura, aki nem csak testünk számára gondoskodott vízről és bízta ránk, hogy tartsuk tisztán, hanem gondoskodott arról is, hogy lelki szomjúságunkat is oltani tudjuk, nem csupán alkalmilag, hanem egyszer és mindenkorra az Ő egyszülött Fia által”!

Az istentiszteleten Kodácsy Tamás a Károli Gáspár Református Egyetem egyetemi lelkésze, a Magyarországi Református Egyház Ökogyülekezeti programjának vezetője kiemelte, hogy ma ugyan az olajért folyik a háború, de pár év múlva a vízért háborúznak majd az emberek, többek között ezért is választotta idén a vizet a teremtés hete témájául az Ökumenikus Teremtésvédelmi Munkacsoport. A víznek fontos keresztyén vonatkozásai is vannak, amiket a teremtésvédelmi segédfüzetbe összegyűjtöttek. A füzetet minden gyülekezethez eljuttatták. A benne foglalt igék segítséget nyújtanak a bibliaórákra, istentiszteletekre való felkészülésben. Kodácsy Tamás kifejtette, hogy a Teremtés ünnepét a római katolikus testvérekkel közösen szervezik évről évre. Mint mondta a víz kérdésében nincs pardon, közös ügyünk, ahogy alapvetően a teremtésvédelem is. Ezzel kapcsolatban kiemelte, hogy hála Istennek egyre több ökogyülekezet születik. Október 6-án a Gyulai Pál utcai Református Templomban adják át az ökogyülekezeti címeket és díjat, most újabb nyolc gyülekezet kapcsolódik be így a programba, amelynek egyik élenjárója az ökumenikus nyitó istentiszteletnek otthont adó hajdúnánási egyházközség, amely tavaly kapta meg az ökogyülekezti címet.

Kocsis Áron beosztott lelkipásztor kifejtette, hogy azzal, hogy a teremtés hetének nyitó alkalmát az ő gyülekezetükben tartották visszajelzést kaptak az eddig végzett ökogyülekezeti munkájukról. Hangsúlyozta, hogy sok szabadtéri alkalmat szerveznek, valamint olyan programokat, beruházásokat valósítanak meg, amelyek a fenntartható életről szólnak, így például fokozottan figyelnek a vízfogyasztásra is, valamint igyekeznek megújuló energiával működő készülékeket használni. Ezek mellett pedagógiai szempontból is nagy hangsúlyt fektetnek a környezetvédelemre. Az általános iskolában már negyedik éve szervezik meg a teremtés ünnepét, ez egy három hetet meghaladó program, amelybe az aktuális hetedik osztályosokat vonják be. Idén a víz témaköréhez kapcsolódóan például lovas szekérrel látogatnak majd el a diákok azokra a helyekre a városban, ahol a víz központi szerepet tölt be. A környezetvédelem felelősségét többféle módon is igyekeznek elültetni a gyermekekben, és ahogy Kocsis Áron mondja, „talán ez a legnehezebb, de ugyanakkor ez a legszebb része az ökogyülekezeti szolgálatnak”.

Az ökumenikus istentisztelet végén kiállítás nyílt a víz témakörében elkészült gyermekrajzokból, valamint bemutatták a Zöldellő Egyház című interjúkötet is, amelyben nyolc egyházi vezető beszél többek között arról, hogy az ő felekezetükben hogyan valósul meg a környezet tisztelete és szeretete. A Zöldellő Egyház kísérletet tesz arra, hogy közelebb hozza egymáshoz a teremtett világ iránt felelősséget érző embereket – vallási hovatartozástól függetlenül.

A Teremtés Hete október 5-én ér véget. A segédanyag és bővebb információ megtalálható a www.teremtesunnepe.hu oldalon.

Buzás Borbála/ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.