Nemzetünk erősödésében és társadalmunk gyógyulásában segít a Kontrasztkiállítás

2010. szeptember 16., csütörtök

Kisvárda és Debrecen után Nyíregyházán is megnyílt a református egyház és a rendőrség közös ifjúság- és családmentő tárlata, amelyen multimédiás eszközökkel mutatják be a fiatalokat érintő problémákat: a kábítószer, az abortusz, a családon belüli erőszak, az öngyilkosság, a válások és a globális pénzhatalom kérdéseit.

Kisvárda és Debrecen után Nyíregyházán is megnyílt a református egyház és a rendőrség közös ifjúság- és családmentő tárlata, amelyen multimédiás eszközökkel mutatják be a fiatalokat érintő problémákat: a kábítószer, az abortusz, a családon belüli erőszak, az öngyilkosság, a válások és a globális pénzhatalom kérdéseit. 16 éven aluliak csak szülő vagy pedagógus jelenlétében nézhetik meg a kiállítást, 14 éven aluliaknak pedig egyáltalán nem javasolják a látogatást a szervezők.

 

A Görög Katolikus Hittudományi Főiskolán tartott ünnepi megnyitón Soltész János rektor elmondta: örömmel fogadta be intézményük a tárlatot, mert – mint fogalmazott – az elérni kívánt célok mindenki számára közösek. 

Soltész Miklós, család- és ifjúságügyért felelős államtitkár megnyitó beszédében azt hangsúlyozta, hogy „prófétai nyelven szól a kiállítás”. Szerinte a tárlat azt mutatja be, hogy „a mindannyiunkban élő értékek hogyan válhatnak értéktelenné, ha nem figyelünk oda azokra”.

„A baj gyökereit kell megtalálnunk és ebben segítenek a kontrasztok” – fogalmazott Gaál Sándor, a Nyírségi Református Egyházmegye esperese. A nyíregyházi kiállítás szervezője szerint a tárlat a megoldások felé irányítja a látogatókat azzal, hogy minden témánál a negatív példa mellett ott szerepel a pozitív is. Gaál Sándor úgy véli, hogy „nemzetünk erősödésében és társadalmunk gyógyulásában segít a Kontrasztkiállítás”. 

Szepesi István, dandártábornok, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság vezetője arról szólt, hogy örömmel álltak a kezdeményezés mellé, mert „egyedülálló kiállításról van szó”. Szepesi István kiemelte: „fiatalokra és gyerekekre egyaránt jól ható kiállítás a Kontraszt”. 

A tárlathoz tanári szeminárium és felkészítő előadás is tartozik, hogy a kísérőknek megmutassák, melyek azok a segítségnyújtási pontok, ahol a fiatalokat támogatni tudják. A tárlat megnézése előtt a diákokat szintén felkészítik a rájuk váró hatásokra, mert azok lelkileg megterhelők lehetnek.

A felkészítő előadásokat a Nyíregyházi Főiskolán tartják majd. A felsőoktatási intézmény rektora szerint már száz éve elkezdődött az a folyamat, hogy az emberek sem magukra, sem másokra nem figyelnek. Jánosi Zoltán azt mondta, „az évek múlásával, és a történelmi események előre haladtával, mint például a trianoni békediktátum, ezek fokozódnak”. A rektor szerint a kiállítás feltárja a veszélyeket, amelyek ellen ma már védekeznünk kell. 

„Nem kell egyedül, Don Quijote harcot vívnunk, és ez a legnagyobb erénye a kiállításnak – fogalmazott Százvai László, a tárlat ötletgazdája a megnyitón. A kisvárdai lelkipásztor szerint „együtt, összefogva lehet üzeneteket eljuttatni a társadalom különböző rétegeihez”. 

A református egyház és a rendőrség januárban nyitotta meg a Kontrasztkiállítást Kisvárdán, azóta a tárlat már eljutott a hajdúsági megyeszékhelyre is; szeptember 1-jétől Debrecenben már ezerötszázan látták a „Kontrasztot”. Bővebb információ a tárlatról és a nyitva tartásról: www.kontrasztkiallitas.hu

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.