Németországi ösztöndíjprogram fiataloknak

2012. május 08., kedd

Tizenhat fiatal utazhat ki idén ösztöndíjjal Németországba, akik hazájukban demokráciára neveléssel, aktív állampolgárságra neveléssel foglalkoznak. Jelentkezési határidő: május 31.

„Szeretnéd elősegíteni a demokráciát a saját országodban? Aktívan részt veszel a polgári társadalom életében, esetleg NGO-nak vagy egy aktív állampolgárságra nevelő intézményben dolgozol? Esetleg egy olyan hálózat tagja vagy, mely ademokráciát hivatott támogatni? Érdeklődsz a nemzetközi, határon átívelő együttműködések iránt? Szeretnéd kibővíteni szakmai látóköröd és fejleszteni a képességeid? Ha mindez igaz rád, akkor várjuk jelentkezésedet a németországi programunkba!" – Bundeszentrale für politische Bildung.

A németországi Bundeszentrale für politische Bildung (a politikai képzés szövetségi központja) és a Robert Bosch Alapítvány 16 ösztöndíjat oszt ki idén közép-és kelet-európából érkező fiataloknak, akik karrierjük elején vannak, hazájukban demokráciára neveléssel, aktív állampolgárságra neveléssel foglalkoznak és szeretnének nemzetközi környezetben dolgozni. A jelentkezés feltétele, hogy a pályázó már ismerős legyen a politikai oktatás területén, támogassa a demokráciát és a társadalmi felelősségvállalás erősítését saját országában. A program célja, hogy fiatal szakértők hálózatát hozza létre a témában, akik tapasztalatot cserélhetnek és együttműködhetnek, népszerűsítve ezzel az aktív állampolgárságra nevelés témáját.

A nyertes pályázók idén szeptembertől 10-12 hetet tölthetnek egy németországi szervezetnél, ahol közös projektet dolgozhatnak ki a szervezet munkatársaival. A jelentkezők három program közül választhatnak: vagy egy már fennálló projekthez csatlakoznak, vagy saját projektet indíthatnak el, vagy együttműködve a német fogadószervezettel, rövid tanulmányutat szerveznek otthonukban.

Ezen a linken a programot reklámozó videó tekinthető meg.

A pályázat alapvető feltételei:
• német nyelv magas szintű ismerete
• a jelentkező legyen Bulgária, Észtország, Magyarország, Lettország, Litvánia, Lengyelország, Románia, Szlovákia, Szlovénia vagy a Cseh Köztársaság állampolgára
• szabadúszóként, önkéntesként vagy teljes állásban foglalkozik demokrácia nevelésével, aktív állampolgárságra neveléssel
• egyetemi diploma vagy felsőfokú képzettség

A nyertes pályázó utazás, szállás és étkezési költségeit, a szemináriumok részvételi díját, zsebpénzt a Robert Bosch Alapítvány állja. Az ösztöndíj végén a program résztvevői oklevelet kapnak. A bemutató szemináriumot 2012 szeptemberében tartják, az értékelő szemináriumot 2013 májusában. A németországi ösztöndíj kezdetének pontos időpontja a résztvevő és a fogadó intézmény közötti megállapodás függvénye.

Pályázati határidő: 2012. május 31.

További információk, a jelentkezés feltételei, a pályázat egyéb követelményei, és a német nyelvű jelentkezési lap itt és itt érhető el.


Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.