„Minden mi él, csak téged hirdet” – A teremtés hetei a pálhalmai börtönben

2010. szeptember 13., hétfő

altA nemzetközi és hazai kezdeményezéshez csatlakozva, a Dunaújváros-Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet mindhárom alegységében szeptember eleje és október 4. között a teremtés művét dicsérő, a róla szóló Igéket tanulmányozó alkalmakat tartanak.

altA nemzetközi és hazai kezdeményezéshez csatlakozva, a Dunaújváros-Pálhalmai Országos Büntetés-végrehajtási Intézet mindhárom alegységében szeptember eleje és október 4. között a teremtés művét dicsérő, a róla szóló Igéket tanulmányozó alkalmakat tartanak.

A 2007 szeptemberében a nagyszebeni 3. Európai Ökumenikus Nagygyűlés záró üzenete meghirdette: „Javasoljuk, hogy a szeptember 1.–október 4. közötti időszakot szenteljük azoknak az imáknak, amelyekben a teremtett világ védelméért és az azt óvó tartós életstílus megvalósításáért imádkozunk.” Ezt követően több nemzetközi szervezet meghirdette az teremtés hetét, hazánkban a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsa, és külön munkafüzetet is kiadott ennek segítésére. Ezek szellemének megfelelően a dunaújváros-pálhalmai intézetben dr. Békefy Lajos börtönlelkész a fogvatartotti lehetőségeket is tekintetbe vevő programot alakított ki, s az alegységekben fogvatartott munkatársai segítségével vezeti és koordinálja is ezt. A két férfi alegység kápolnájában, illetve a női alegység erre kijelölt tantermében egész hónapos programot tartanak. A férfi és női fogvatartottakkal hétközi istentiszteleteken, bibliaórákon, hétvégi és vasárnapi alkalmakon feldolgozzák, megbeszélik a teremtéssel kapcsolatos fontosabb bibliai üzeneteket. Mózes első könyve első fejezetével indul a sorozat, majd jönnek a Teremtőt magasztaló zsoltárok, és külön foglalkoznak az Úr Jézus Krisztus és a természeti környezet viszonyával. Minden fogvatartotti alkalmon az igetanulmányozás mellett a természettel kapcsolatos elmélkedéses, zenés film is segíti a teremtés csodáinak felfedezését, meglátását, érettük a Teremtő Isten magasztalását. Az elmúlt hét végén a bernátkúti alegységben, majd vasárnap a mélykúti női alegységben indult el a teremtés ünnepének sorozata. A vasárnapi alkalmon a nők Kodály-kórusa szolgálatában elhangzott az a szép ének is, ami az idei Nők Világimanapjának egyik kedvelt éneke volt. Az ünnepi hetek során minden alegységben megtanulnak a  fogvatartottak olyan énekeket, zsoltárokat, dicséreteket, hallelujákat, melyek a  Teremtő Istenről és a teremtés nagyszerű művéről szólnak. A vezérszólamot ez az ének alkotja: 

Minden mi él, csak téged hirdet
Minden dicsér, mert mind a műved,
Azzal, hogy él, azt zengi néked,
Dicsérlek én, dicsérlek Téged.
Dicsér az ég, nap, hold és csillagok,
Fény, és sötét, nap, éj, és hajnalok,
Dicsér a szél,. felhő és hóvihar,
A víz, a tűz megannyi tiszta dallal.
Dicsér a föld, dicséri szent Neved,
Mint jó anyánk táplál, s ad eledelt,
Virág, gyümölcs, zöld fű, fa, hegyvidék,
Tó és folyó, síkság és büszke bérc.
A nagy világ létével énekel,
Szavunkra vár, hogy hangja dal legyen,
Zúgjuk tehát ég és föld énekét,
Zengjük velük, Nagy Isten áldott légy.

(B-RKL)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.