„Minden értetek van”

2014. október 06., hétfő

Jótékonysági koncerttel ért véget a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség fenntartásában működő Nyitott Ajtó Szociális Központ 10. és a „Reménysugár" Hajléktalanok Nappali Melegedője alapításának 5. évfordulója alkalmából rendezett egy hetes programsorozat.

A két intézmény közös, „Minden értetek van" mottójú egy hetes programsorozata szeptember 29-én a Nagytemplomban tartott istentisztelettel vette kezdetét. Az ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hirdetett igét. Bölcskei Gusztáv prédikációjában kiemelte, hogy azért kell hálát adnunk e kettős jubileum kapcsán, mert Isten megtudta mutatni ebben a két szolgálatban azt, hogy a templomon kívül is van kinyújtott kéz, amely segít. Mindkét intézmény működése az Úrtól való erő és áldás gyümölcse.

Az ünnepi alkalom résztvevőit Virágh Pál főgondnok köszöntötte, aki kiemelt, hogy a keresztények nem mehetnek el szó nélkül a szegénység, a hajlétktalanság kérdése mellett, ezért is alakult meg a Nyitott Ajtó Szociális Központ és a "Reménysugár" Hajléktalanok Nappali Melegedője, s mindkét intézmény az Úr szeretetének példája.

A Nyitott Ajtó Szociális Központot Kiss Ilona intézményvezető mutatta be a megnyitó alkalmával a jelenlévőknek. Mint mondta, a Nyitott Ajtó hosszú önkéntes időszak után alulról jövő kezdeményezésre alakult meg, az első Nyitott ajtós alkalmat 1995. január 5-én tartották. Hivatalos formában 2004. január elseje óta működik. A munkát először harminc idős gondozásával, három bejelentett munkatárs kezdte meg. Ma csaknem háromszáz időst és/vagy fogyatékkal élő embertársunkat látják el. Csak a házi segítségnyújtásban száznyolc idős emberről gondoskodnak minden nap. Nekik segítenek például az otthoni fürdetésben, etetésben, gyógyszerelésben, bevásárlásban, kisebb takarítási feladatok elvégzésében.

Önkéntesek segítenek

A Szociális Központ, támogató szolgálati részlege személyi segítéssel segíti a mintegy nyolcvan súlyos fogyatékkal élő társunknak mind az otthonukban, mind pedig a Központ két mikrobuszának segítségével a szállításukban, hogy eljuthassanak oktatási intézményekbe, munkahelyükre, szociális és egészségügyi intézményekbe, kulturális és szabadidős programokra. 2013. január 1-től a Nyitott Ajtó Otthon, Nyitott Ajtó Támogató Szolgálat és a Nyitott Ajtó Házi Segítségnyújtás Szolgálata egy közös név alatt (Nyitott Ajtó Szociális Központ), de szolgáltatási tevékenységét tekintve változatlan formában működik tovább.

Az időseknek a hitéleti alkalmak mellett, szabadidős programokat, szövő- és varróköri foglalkozásokat, filmvetítéseket, zenés programokat, és kirándulásokat is szerveznek. A jövőbeni tervek között szerepel a Központ bővítéseis, amelynek értelmében kialakítanának egy átmeneti elhelyezést nyújtó részleget, ahol kétszer egy évig gondoznák a kórházból kikerülő, vagy betegségben szenvedő időseket a felgyógyulásukig, valamint szeretnének kialakítani egy bentlakásos intézményt is.

Kiss Ilona után Vaszil Dóra a Reménysugár vezetője mutatta be az intézményt, amely eleinte szintén önkéntesek bevonásával, gyülekezeti szinten kezdett el a hajléktalanok segítésével foglalkozni 2001-ben. Intézményes formában, „Reménysugár" Hajléktalanok Nappali Melegedője néven 2009-től működik. Az induláskor százötven ember nappali ellátását tudták biztosítani, az állami támogatások megvonása miatt, ma már csak hetvenöt embert tudnak fogadni. Az intézményben a melegedőhelységek mellett, meleg ételt és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak az utcán élőknek, de könyvtár is működik és ruhabörzéket is szerveznek.

Az intézmény a nappali ellátás mellett ez év novemberétől a krízis időszak végéig éjjeli menedékhelyként is működik tovább, mintegy harmincöt embernek tudnak éjszakára helyet biztosítani. Emellett várhatóan januártól a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség tulajdonában lévő családi házát átalakítják, az épületben hat hajléktalannak tudnak lakhatást biztosítani, valamint szakemberek segítségével megtesznek mindent azért, hogy egy év alatt visszavezessék őket a társadalomba.

Vissza a társadalomba

A két intézmény jubileuma kapcsán az Idősellátásról és a Hajléktalanellátásról is szó esett egy-egy szakai nap keretében, de szerveztek szüreti mulatságot az időseknek és megtartották három év kihagyás után újra a hajléktalanok- lelkipásztorok barátságos futballmérkőzést is. A rendezvény október 5-n ért véget. Délelőtt hálaadó istentiszteletet tartottak a Nagytemplomban. Az ünnepi alkalmon a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke prédikációjában kiemelte, hogy mikor elindítunk egy új szolgálatot, akkor el kell gondolkodnunk azon, hogy az mennyire illeszkedik Jézus programjához, amely szerint csak az az evangélium, amely az embereket fel tudja szabadítani! Ettől az iránytól nem térhetünk el, mert csak ez az a program, amellyel ott tudunk lenni az úrasztalánál, a szószéken, a Nyitott Ajtó alaksorában és a „Reménysugár" Nappali Melegedőben - hangsúlyozta Bölcskei Gusztáv.

Az úrvacsorás istentisztelettel még nem értek véget a programok, ugyanis délután öt órakor kezdődött Pintér Béla ingyenes, jótékonysági koncertje, amelyen adományokat gyűjtöttek a két intézmény ellátottainak számára. A koncerten több mint ezer ember vett részt és összesen mintegy 570 ezer forint gyűlt össze.

Buzás Borbála

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.