Mesterség és Művészet

2014. október 09., csütörtök

500+1 – Az európai grafika ünnepe alkalmából nyílt kiállítás-sorozat Debrecenben még szeptember végén a Kölcsey Központban.

A Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesülete kezdeményezésére a város kulturális intézményei, képzőművészeti szervezetei ezzel a nagyszabású kiállítás-együttessel emlékeznek meg az európai sokszorosító grafika születéséről, ugyanis tavaly múlt 500 éve, hogy 1513-ban Urs Graf mester Albrecht Dürer Szent Jeromost ábrázoló lapját áttette rézlemezre, ami az eddig ismert legrégebben datált karc. A kiállítás sorozatnak helyszínt ad a Kölcsey Központ, a Debreceni Egyetem, a Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériája, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola, a Műterem Galéria, valamint a Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtára és a Református Kollégium Múzeuma is.

A Debreceni Művelődési Központ Belvárosi Galériájában a Grafikusművészek Ajtósi Dürer Egyesületének tárlata tekinthető meg, a Medgyessy Ferenc Gimnázium és Művészeti Szakközépiskola Kiállítótermében az iskola grafikai műhelyének anyagából látható válogatás, a Műterem Galériában pedig a 26. Miskolci Grafikai Triennále anyagának egy szeletét lehet megtekinteni. Református Kollégium Múzeumában pedig Mesterség és művészet – Európai hatások a debreceni grafika első századaiban címmel nyílt tárlat.
A kiállításról Gáborjáni Szabó Botond elmondta, hogy ritka az, hogy egy alföldi város több száz éves grafikai hagyományokkal rendelkezzen. A kiállítás ezen hagyományok kialakulásának történetét igyekszik bemutatni. Mint mondta, az egyik ok az európai hatások, amelyek az egyetemjárásoknak és a protestáns vallási kapcsolatoknak köszönhetően nagyobb mértékben érintették Debrecent, mint más magyarországi várost. A tárlat emellett bemutatja az ismert debreceni rajztanárok életét és munkásságát, valamint azokat a mesterségeket, amelyeknek grafikai alapjai vannak.

A Tiszántúli Református Egyházkerület Nagykönyvtára és a Református Kollégium Múzeuma, Mesterség és művészet – Európai hatások a debreceni grafika első századaiban című tárlata október 18-ig látogatható, hétfőtől péntekig, 10-16 óráig, szombaton 10-13 óráig.

Buzás Borbála

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.