Meríts!

2012. július 16., hétfő

Meríts! Röviden ennyi a mottója a Szélrózsa, evangélikus ifjúsági találkozónak, mely alig 48 óra múlva megkezdődik Fonyódligeten. A tábor részleteiről július 16-án tartottak sajtótájékoztatót.

"Örömmel merítek a szabadulás vizéből" – olvasta fel Smidéliusz Gábor, a 9. evangélikus ifjúsági találkozó Észaiás próféta könyvéből vett jelmondatát. A mottó tömören így hangzik: Meríts!

A főtémára való ráhangolódást az is segítette, hogy bevezetőként elhangzott a Szélrózsa dal több strófája, köztük a legújabb, az idei, 2012. július 18. és 22. közötti találkozóra írt is.

„Forrásodból merítek,
Szabadulást remélek.

Felüdíted lelkem,

Kegyelmedet leltem,

Forrásodból merítek."

A dal versszakainak mindegyike, ahogy Gáncs Péter püspök kiemelte beszédében, azt jelképezi, melyik évben, hol tartották az ifjúsági tábort. Kőszeg, határkőként jelent meg, most a Balatonpart lesz a helyszín, ezt a víz, a forrás a szimbolizálja.

 Gáncs Péter és Mesterházy Balázs

"Nem egy a nyári fesztiválok közül a Szélrózsa, hanem annál több. Ezt csak akkor láthatjuk meg, ha visszanyúlunk a kezdetekhez" – hangzott el a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspökétől. Hangsúlyozta, hogy 1996-ban azzal szándékkal indították útjára a fiataloknak szóló több napos rendezvényüket, hogy egyházuk kincsei mindenki számára elérhetőek legyenek. Ezért is a Szélrózsa elnevezés, ami arra utal, bárhonnan lehet érkezni.
„Ez a tábor abban is más, mint a többi, hogy spirituális értékeket tartalmaz – mondta Gáncs Péter, aki arra is kitért, hogy egy-egy ilyen ifjúsági találkozó nem ér véget a záróistentisztelettel, hanem utóélete van. Egyik legjobb példa erre, említette meg, hogy jövőre Erdélyi Szélrózsát tartanak, amit a találkozó egyik oldalhajtásaként lehet felfogni."

Mesterházy Balázs, Szélrózsa atya, az egyik főszervező szerint az a legfontosabb, hogy a fiatalok örömünnepként éljék meg a találkozót.  A cél, hogy Szélrózsa egy olyan alkalom legyen, ami az egyházhoz és holdudvarához kapcsolódó fiatalokat mind eléri. Ami már most biztosan elmondható, hogy soha ennyien nem vettek részt Szélrózsán. Több mint ezernyolcszázan regisztráltak, és várhatóan összességében több mint kétezerötszáz fős részvétellel zárjanak. A weboldaluk szerint már most teltház van, minden szállás elfogyott.

Az adatok után a programokról halhattak a sajótájékoztató résztvevői. Lesznek zenei programok, koncertek, színház, fórumbeszélgetések, kis csoportos alkalmak, előadások, sportversenyek, filmvetítések, kiállítások. Ezeken kívül a kínálatban még sok más is található, ami szintén feltöltődést jelent, például a jól ismert ifi-kávéházak, KIE, El Mondo sem hiányozhatnak a palettából.

A főtéma, a beszélgetésekben, a nyitó- és záróistentiszteleben is megjelenik. Ezek mind az úgy nevezett „Merítés" alkalmak közé tartoznak majd, melyek a szabadulást járják körbe több oldalról. (A szabadulás – fény, A szabadulás – erőszakmentesség, A szabadulás – bátorító dal, A szabadulás – megújít, A szabadulás – nemzedőkről nemzedékre, A szabadulás – elengedés, A szabadulás ünnepe)


Lesznek külföldi előadók: Klaus Douglass német lelkész, Karl Schiefermair osztrák egyházügyi főtanácsos, lelkész és a finn Pekka Simojoki teológus, zenész is ellátogat Fonyódligetre. És végül, árulta a Szélrózsa atya, lesz Püspökfalat is, ami nem más, mint gasztro-evangelizáció. Minden nap másik evangélikus püspök fog szakácsként bemutatkozni. Hogy mit fognak főzni? Az legyen meglepetés.

Szöveg: Kováts Annamária, Kép: evangelikus.hu

Bővebb információ a Szélózsa találkozóról: www.szelrozsatalalkozo.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.