Méliuszi vigasságok Csengerben

2012. szeptember 14., péntek

„Engedd, hogy vidámságot és örömöt halljak..." – szól Dávid imádsága az 51. zsoltár 10. versében. Az emberi élet legfontosabb érzései közt tartjuk számon a vidámságot, az örömöt. Még a kórházi ágyon fekvő beteg számára is könnyebbség, ha a vidámság megkönnyíti és feledteti a nehézségeket. A nyolc éve működő Méliusz Református Idősek Otthonában szeptember 8-án rendezték meg a „Méliuszi Vigasságok" elnevezésű rendezvényt. Az Otthon már évek óta visszatérő programjáról van szó, azonban az idei évben különösen nagy lelkesedéssel várták a lakók és dolgozók e napot.

A Szatmári Református Egyházmegye egyedüli szeretetintézményében a mindennapok megszokott ritmusát törte meg a rendezvény. Az udvaron felállított sátrak és a régi szüreteket idéző díszítés minden meghívott vendégnek hirdette: ma igazi vígasság lesz!

A délelőtt 11-kor kezdődő rendezvény egész ideje alatt szólt a zene: Kondor Elemér milotai zenész az idős lakókat egyenként megszólította, és kedves nótájukat eljátszva, közös éneklésre buzdította a népes társaságot.

A rendezvényt megnyitó Bartha Gyula esperes, az egybegyűlteket köszöntő Forján Zsolt Csenger város polgármestere, és Kazamér Tibor a Makovecz Imre Általános Iskola igazgatója és Juhászné Czérna Erika igazgató is a közösség fontosságát emelték ki. Ma olyan kevés a jóízű, gyógyító közösség, ahová jó megérkezni, ahol jó lenni. Az atomizálódó és gyakran felbomló családok történetei, a szülőhelyüket elhagyó fiatalok hontalanságának nyomasztó érzése közt felszabadító egy olyan helyre bukkanni, ahol örömteli emberek találkozhatnak egymással.

Az ebéd - mint egy jó hangulatú vasárnapi családi ebéd - délutánba nyúlt. A délutáni jó hangulatról Böjte Sándor a Debreceni Csokonai Színház énekese és a „Tűzvarázs Táncegyüttes" gondoskodtak. Az ismert operett dallamok mellett a színes táncprodukció is megtette hatását, a legvisszahúzódóbb lakók is kiültek szobáik elé, hogy jól hallják és lássák a színvonalas előadást.

A színes programok közt a lakóknak, dolgozóknak és a meghívott vendégeknek ismerkedésre, beszélgetésre számos lehetőségük volt. A Méliuszi Vigasságok kiemelt célja volt, hogy a különböző korosztályok oldott körülmények közt tudjanak találkozni egymással. A közel száz fős rendezvényen erre mindenkinek megvolt a lehetősége, és a visszajelzések alapján tudható: örömmel éltek is ezzel.

A „Méliuszi Vígasságok" programot az „Új Széchenyi Terv" keretén belül elnyert „A családi közösségi kezdeményezések és programok megerősítése Csengerben" TÁMOP-5-5.1.B-11/2-2011-0058. elnevezésű pályázat tette lehetővé.

Tőkés Zoltán

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.