Melanchthon és a református hagyomány

2010. szeptember 29., szerda

altNovember 10–12. között az észak-német református város, Emden ad otthont annak a nemzetközi konferenciának, amelyen Philipp Melanchthonra emlékeznek.

November 1012. között az észak-német református városka, Emden Johannes a Lasco nevű felújított könyvtárában rendezik meg azt a nemzetközi konferenciát, amelyen Philipp Melanchthonra, Németország és Európa tanítójára emlékeznek halála 450. évfordulóján.

altA konferenciát a wittenbergi reformátor és a református hagyomány kapcsolatának szentelik. Fővédnöke a leuveni holland egyetem teológiai fakultása és a bretteni Európai Melanchthon Akadémia. Ismert, hogy Kálvin és Melanchthon személyesen ismerték egymást, leveleztek is. Főként a Heidelbergi Kátéra volt hatással a tudós német reformátor. A tudományos ülést Herman Selderhuis apeldorni holland professzor, Kálvin-kutató vezeti be. Három napon át dolgozzák fel az előadók a két refomátor kapcsolatát, szerepét az európai protestantizmusban. Egyes témakörök: Melanchthon igehirdetéstana/homiletikája (Kees de Groot/Apeldoorn); Az evangélium külső megszólítása és a Szentlélek belső munkája Melanchthon Loci Communes-énék kialakulásában (Henk van de Belt/Utrecht); Az apokaliptikus Melanchthon (Machiel van der Berg/Utrecht); Melanchthon, Hardenberg és a református hagyomány (Wim Janse/Amszterdam); Melanchthon a szabad akaratról (Antoine Vos/Leuven); Melanchthon és Anglia az 1560-as évektől (Anthony Milton/Sheffield); Melanchthon és a Sárospataki Református Gimnázium a 16. században (Szabó András/Budapest); Melanchthon és Magyarország (Martin Hein/Lipcse); M. és a református kegyesség (Martin Jung/Osnabrück); M. és a református skolasztika (Andeas J. Beck/Leuven); M. és franciaországi református hagyomány (Nicola Stricker/Párizs); Norma és Lélek. Református vita az 1830. évi hitvallás-jubileumkor (Johannes Hunf/Mainz); Az ismeretlen Melanchthon (Günther Frank/Bretten); Simon Oomius Melanchthonról – református-pietista értelmezés (Frank van der Pol/Kampen); M. a zürichi teológusok egyházpolitikai fókuszában (Andreas Mühling/Trier); M. és a református egyháztan (Johannes Wischmeier/Mainz). A Melanchthon-év alkalmából rendezett nagyszabású kiállítást dr. Martin Wolff bretteni főpolgármester nyitja meg. (reformiert-info.de – 2010-09-29 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.