Megnyitotta kapuit a Karakter 1517

2015. szeptember 02., szerda

Hivatalosan is megnyitotta kapuit a Karakter 1517 elnevezésű kávézó, könyvesbolt és kőtár augusztus 30-án. A debreceni nagytemplomi gyülekezet fenntartásában működő vendéglátó helyiség a Nagytemplom és a Debreceni Református Kollégium épülete közötti Emlékkert üvegtetős épületében kapott helyet: ide költözött a harminc éven át a Piac utcán működő református könyvesbolt. A körülbelül hatvan fő befogadására alkalmas térben gyermeksarkot is létrehoztak.

Az üvegtetős kávézó és a kőtár 2010-ben készült el a Nagytemplom mögött. A gyülekezet már akkor folytatott tárgyalásokat az önkormányzattal, de akkor egy kávézó tulajdonosa kapta meg az üzemeltetés jogát. Másfél évvel ezelőtt azonban a városi közgyűlés úgy határozott, hogy a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközségnek adja a helyiséget működtetésre. Az átadás-átvétel azonban csak ez év tavaszán történt meg, ekkor kezdődött el a felújítás, amely ez év nyarára el is készült – mondta a Debrecen–Nagytemplomi Református Egyházközség lelkésze.

Oláh István elmondta, hogy még sosem volt hasonló találkozási helye a református egyháznak. Óriási dolognak tartja, hogy a próbaüzem alatt olyan emberek is bejöttek a Karakter 1517-be, akik ezelőtt meg sem fordultak volna a templom közelében. Azt mondja, a kávézónak nemcsak a berendezésén, hanem a nevén is sokat gondolkoztak. Mivel mindenkinek megvan a maga jelleme, karaktere, a névvel azt akarták hangsúlyozni, hogy ide mindenki betérhet.

A kávézó megnyitóján Vad Zsigmond a Debreceni Református Egyházmegye esperese köszöntötte a jelenlévőket. Kiemelte, hosszú vajúdás után jutott el a gyülekezet eddig a napig. Nem gazdasági céllal jött létre és nem üzleti érdekeket szolgál a kávézó megnyitása. Bízik benne olyan karakterré alakul ez a hely, amely képes keresztény, református szellemiséget sugározni a gyülekezeti tagok, a turisták és minden betérő felé.

Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke a Karakter 1517 átadóján arról beszélt, hogy ez a hely a református gondolatok és találkozások otthona lesz. Kifejtette, hogy a vásárlónak lehet véleménye, tanácsa, amit meg kell hallgatni. „Kérjük számon azt a reformátori lelkiséget, annak az erejét, amely 1517-ben megképződött, 1567-ben kálvinivá fordult és ma is vágyja, hogy magunkévá tegyük könyveken és beszélgetéseken keresztül."

A város nevében Komolay Szabolcs alpolgármester üdvözölte a megújult, kibővült kávézó újbóli megnyitását. Beszédében elmondta, hogy először talán nem találták meg jól, hogy mi legyen a funkciója, de a városi közgyűlés határozata, amely szerint a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközségnek adja a helyiséget működtetésre, nagyon előremutató döntést hoztak. Egy új kulturális szintér jön létre Debrecen belvárosában, ahol találkozik egymással a tradíció és innováció. Kiemelte, biztos benne, hogy Debrecen fontos színtere lesz a jövőben a református kávézó.

A Karakter 1517 Könyvesbolt és kávézó vezetésével Püski Gábort, a Debreceni Református Hittudományi Egyetem végzős, teológus-lelkész szakos hallgatóját bízták meg, aki a megnyitón a jövő terveiről is beszélt. Elmondta, hogy szeretnék tovább bővíteni új könyvekkel a kínálatokat, de az Egyháztáji program termékeit is szeretnék itt bemutatni, ajánlani. Ezek mellett számos kulturális programnak is szeretnének otthont adni, elsősorban a nagytemplomi gyülekezet programjainak, de író-olvasó találkozót és kisebb koncerteket is szívesen szerveznének itt.

Fotók: Barcza János

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.