Megnyitotta kapuit a Bibliamúzeum

2017. január 19., csütörtök

„A Biblia az a könyv, amelynek ismerete nélkül nem lennének keresztyén közösségek, sem európai és magyar kultúra" – mondta Balog Zoltán, református lelkipásztor, az emberi erőforrások minisztere a Bibliamúzeum január 19-i átadóján. A múzeum mintegy 300 négyzetméteren mutatja be a Biblia világát Budapest szívében, a Ráday utca 28. szám alatt.

„A Biblia mindennapi kenyér, inspiráció és ihlet, amely megihleti a gondolatokat, a művészetet, a kultúrát és az életet" – mondta a miniszter megnyitó beszédében. Balog Zoltán hangsúlyozta, hogy a Biblia egyben sikerkönyv is: a világon ezt fordították le a legtöbb nyelvre. „Ahhoz, hogy valóban sikerkönyv maradjon, az a legfontosabb feltétel, hogy olvassuk. Az olvasáshoz pedig nemcsak betű, hanem lélek és szellem is szükséges" – fogalmazott. A miniszter szerint azért van szükség a Bibliamúzeumra és a hasonló intézményekre, hogy közel vihessük a Bibliát az emberekhez. „Olvassuk a Bibliát, hogy éljen ez a könyv, és ne apadjon el az európai és magyar kultúrának ez a forrása!" – hívta fel a figyelmet. „Az egyházi közösség nem birtokosa a Bibliának, de jogos igény, hogy szükség van egy közösségre, ahol otthona lehet. A Biblia mindenkié, azoké, akik olvassák, és azoké is, akik nem olvassák" – tette hozzá a miniszter.

A múzeum kettős céljáról beszélt köszöntőjében Bogárdi Szabó István, a Dunamelléki Református Egyházkerület püspöke, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke. „A Bibliamúzeumban megmutatjuk a Szentírást díszes kötetekbe foglalva, különböző fordításokban, de leginkább segíteni igyekeztünk a látogatókat abban, hogy megérthessék, mi az, amit a Biblia megmutat." A püspök arról is szólt, hogy noha néhányak szerint a Szentírás folyamatosan évül el, érvényét és hatályát veszti, a Biblia tanítása még mindig érvényes. „Különösen fontosnak tartom a reformáció 500. évfordulóján, hogy megemlékezzünk arról a több száz éves küzdelemről, melynek köszönhetően minden néphez a saját nyelvén szól a Biblia. A Szentírás nem elavult könyv, régi könyv, hanem a legmodernebb könyv. Szeretettel várunk ide mindenkit, aki olvassa a Bibliát, és nehezen érti, de azokat is, akik olvassák, és úgy érzik, hogy nagyon jól értik.

Timár Gabriella, a Bibliamúzeum vezetője arról szólt köszöntőjében, hogy a múzeumnak helyet adó, korábban kazánházként működő pincében kezdődött a munka, miközben megszépült az épület bejárata, megnyílt a Bibliás Könyvesbolt, elkészült a múzeum előterében a Bibliatársulat üzenethordozó kiállítása, a Ráday Könyvtár kiállítótere, valamint rálátás nyílt a Ráday Műemlékkönyvtárra, amelyek mind szerves egységet képeznek a Bibliamúzeummal.

A Bibliamúzeumról

A Bibliamúzeum különleges történelmi helyzetben – a szocializmus végóráiban – jött létre huszonnyolc évvel ezelőtt a Dunamelléki Református Egyházkerület Ráday Kollégiumának épületében Budapesten. A Ráday Gyűjtemény gazdag könyvtára megfelelő hátteret jelentett a kiállításnak. Megnyitásakor azért is számított különlegesnek, mert az amsterdami Bijbels Museum után ez volt a második bibliamúzeum Európában.

Korábbi formájában huszonhárom évig működött a Dunamelléki Református Egyházkerület budapesti székházában, majd 2011-ben bezárták, és teljes körű átalakításon esett át. A korábbi, jóval kisebb alapterületű múzeumot kibővítették: a budapesti teológia romos pincéjét és kazánhelyiségét átépítették korszerű kiállítótérré. A munkálatok mintegy kétszázmillió forintba kerültek, melyet a tulajdonos Dunamelléki Református Egyházkerület finanszírozott, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatott. A legkorszerűbb technikával és értékes műtárgyakkal felszerelt állandó kiállításon az országban csak itt látható különlegességeket tekinthetnek meg a látogatók. A kiállítási tárgyak között szerepelnek eredeti régészeti leletek Izraelből, a Szépművészeti Múzeumból, a Budapesti Történeti Múzeumból, valamint Berlinből.

A 21. századi igényeknek megfelelő interaktív múzeumban a látogató saját kezűleg megépítheti Noé bárkáját, megismerheti Ábrahám korának világát, részese lehet a kenyérszaporítás csodájának, beléphet Heródes jeruzsálemi templomának makettjébe és találkozhat ismert bibliai történetekkel. Különleges filmélményben lehet része annak, aki megnézi a Jézus korabeli hajó feltárásának történetét. Az új múzeumi terek a teremtéstörténettől kezdve az Újszövetségen keresztül vezetnek el addig a korig, amelyben megalakulnak az első keresztyén közösségek, megépülnek az első keresztyén templomok. A kiállítás egy-egy állomása érzékelteti a kortörténeti hátteret, amelyben a Biblia történeteinek szereplői éltek. Úgy alakították ki a múzeumot, hogy ne csak a gyermek- és ifjúsági csoportok, hanem bármely korosztály otthon érezze magát a Biblia világát bemutató kiállításon.

Nyitott könyv

Timár Gabriella Ullával, a múzeum vezetőjével mi is végigjártuk a tárlatot, élményeinket Nyitott könyv című cikkünkben írtuk meg. A Bibliamúzeum hétfőtől péntekig 10 és 18 óra között, szombaton 10 és 17 óra között látogatható. Látogatása jelenleg ingyenes.

Fekete Zsuzsa, fotó: Füle Tamás

Forrás: Parókia Portál

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.