Megkezdődött a Teremtés Hete

2012. szeptember 30., vasárnap

Szeptember 30-án délután közös, központi, ökumenikus istentisztelettel vette kezdetét a teremtés ünnepe a Lágymányosi Ökumenikus kápolnában.

Miután az istentiszteleti hely házigazdája, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára, dr. Fischl Vilmos köszöntötte az egybegyűlteket, Kodácsy-Simon Eszter, az evangélikus Ararát Teremtésvédelmi Munkacsoport tagja, az istentisztelet egyik szervezője szólt. Ezután a liturgiában közreműködő lelkészek is köszöntötték a gyülekezetet, így Steinbach József református püspök, P. Forrai Tamás SJ a jezsuita rend magyarországi tartományfőnöke, Győri Gábor evangélikus esperes is. Aztán közös éneklés, zsoltárolvasás és imádság következett, majd megáldották a tálban kitett vizet is.

A 2012-es teremtésünnep Jézus és a teremtett világ című témájáról, János evangéliuma harmadik fejezetének 16. verse alapján („Úgy szerette Isten a világot...") Csermák István metodista szuperintendens hirdette Isten igéjét.

Ezután került sor a liturgiába illesztve a béke jelére, majd az egyetemi gyülekezet ÉgÍgérő gospel kórusának szolgálata közben, az istentiszteleten résztvevők a székükön talált követ, mint a bűnök terhét, szimbolikusan az oltárra helyezték és helyette egy-egy szál virágot vettek el, amely a bűnök bocsánatát jelképezte. Az elején sokan egy-egy csokornyit vittek magukkal a szép őszirózsákból, a végére már csak egy-egy kisebb szál maradt a sor végén kullogóknak. A teremtésünnepen így a szó szoros értelmében átélhettük miért van szükség a teremtés védelmére: Ami a korán jövőknek még jutott, az a későbbieknek már nem, amiből még az apáknak jut, nem biztos, hogy az unokáknak is marad belőle.

Az istentiszteleten sor került még az öko-gyülekezet emlékplakettek átadására is, amelyet a Magyarországi Református Egyház alapított és ezúttal csak református gyülekezetek részesültek ebben az elismerésben. Közülük is azokat tüntették ki, ahol szívükön viselik a teremtésvédelmet, ökonapot, teremtésvédelmi napot tartanak, környezettudatosan élnek, megújuló energiaforrásokat alkalmaznak.

Az áldás után az istentisztelet végén, a résztvevők még egy-egy bio almát rágcsálva beszélgethettek egymással.

Szöveg és fotó: Horváth-Bolla Zsuzsanna

Forrás: evangelikus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.