A reformáció meghívó életmódváltásra

2019. október 30., szerda

A reformátusok nem „szomjúságkielégítők" akarnak lenni, hanem egy életmódra hívják meg az embereket, az Istenben való örömre – nyilatkozta az M1 tévécsatornán Bogárdi Szabó István püspök. A Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnökét az InfoRádió is kérdezte, nézzék meg a beszélgetésről készült videót!

Luther Márton első tétele, amely szerint Jézus Krisztus akarata, hogy minden ember, ha kell, minden nap megtérjen, a keresztyénség alapvető, ma is aktuális üzenete – mondta a dunamelléki református püspök az M1 tévécsatorna szerda reggeli műsorában. Október 31-én ünnepeljük a reformáció emléknapját, arra emlékezve, hogy Luther Márton német Ágoston-rendi szerzetes 1517-ben ezen a napon szögezte ki téziseit a wittenbergi vártemplom kapujára. Bogárdi Szabó István úgy fogalmazott, Luther Márton „nem mondott újat", amikor tételsorát kitűzte, hanem kinyilvánította, miből kell kiindulni és hová kell visszatérni.

A püspök a reformátusok sajátos vonásáról, a „református habitusról" is beszélt, ami szerinte nem más, mint hálaadás Istennek: ha elfogadjuk az evangéliumot, azt az örömhírt, hogy a földi életen, emberi életen, emberi történelmen, adott valóságon túl van isteni életforrás, az „visszaható módon elkezdi rendezni és szervezni az ember életét". Elkezdenek Isten életszabályai, parancsolatai szerint élni, elkezdik azokat az erényeket gyakorolni, amelyeket „ma is sokszor fölöslegesnek ítélnek meg kortársaink vagy élhetetlennek tartanak". Viszont a hűség, a tisztesség, a becsületesség, az igazság követése, az alázatosság gyakorlása áthat a többi emberre, kisebb-nagyobb közösségre, így alakítva azt – tette hozzá a püspök.

Bogárdi-Szabó István az M1 műsorában szólt arról is, sokszor látni, hogy a mai mechanikus világ kiüresíti az embereket. „Lehet, hogy közgazdaságilag minden nagyon szépen ki van számítva, de belül üresek az emberek, éhesek, transzcendenciára szomjúhoznak" – fogalmazott, hozzátéve, hogy a reformátusok mégsem „szomjúságkielégítők" akarnak lenni. Ők egy életmódra hívják meg az embereket, az Istenben való örömre – mondta.

A reformációra emlékezve a megújító igyekezetet ünnepeljük

Egyházunk Zsinatának lelkészi elnöke az InfoRádiónak is nyilatkozott a reformáció ünnepe és halottak napja előtt, nézze meg a beszélgetésről készült videót!

Forrás: MTI, Infostart / InfoRádió
Fotó: Szigetváry Zsolt

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.