Megerősítő

2016. április 25., hétfő

„Gyúrjál, ecsém!" – hangzott Csomós Józsi szabad fordításában a vasárnapi istentiszteleten a Soli Deo Gloria diákmozgalom (SDG) tavaszi találkozójának vezérigéje: „Te azért fiam, erősödj meg a kegyelemben, amely a Krisztus Jézusban van" (2Tim 2,1).

Idén is a balatonszárszói SDG Családi Hotel és Konferencia Központ adott otthont az azonos nevű református diákmozgalom tavaszi találkozójának április 15–17. között. A hétvégére az ország több részéből is érkeztek, a zömmel középiskolás és egyetemista résztvevők között megjelentek 80-90 éves „régóta fiatalok" és a következő nemzedék apróságai is.

„Az első igazi, nagy Istennel kapcsolatos megtapasztalásomat a tavalyi tavaszi találkozón éltem át, így nem is volt kérdéses, hogy idén is eljövök. Tudtam, hogy itt egy darabkáját élhetem meg a nagybetűs Otthonnak. Egy hely, ahol mindig süt a nap, ha másként nem is, de a többi fiatal arcáról biztos" – válaszolta Sára arra a kérdésünkre, miért jött el Tatáról a találkozóra. Érkeztek még diákok a pápai, a kaposvári, a békési, a miskolci, a Lónyay utcai és a Baár-Madas református, valamint a fasori evangélikus gimnáziumból.

Péter, a Pozsonyi úti református gyülekezet ifise elmondta: „Különösebb célom a hétvégével kapcsolatban nem volt, szerettem volna jól érezni magam, új embereket megismerni és egyébként is szeretek új dolgokat kipróbálni. Így eljöttem és nem csalódtam."

Arról, mi is történik egy SDG-s találkozón sokat elárul Lévay Ágnes válasza arra a kérdésre, mi volt a legmeghatározóbb számára a hétvégén: „Nem tudnék olyat kiemelni, ami a legjobban tetszett, hiszen nagyon élveztem a szemináriumokat, áhítatokat, énekléseket és persze a kiscsoportos beszélgetéseket, tehát tulajdonképpen az egészet."

Péternek az éneklések tetszettek leginkább, míg Sára a szombat délelőtti előadást emelte ki: „Számomra a hétvége legmeghatározóbb élménye a szombat délelőtti istentisztelet volt, mert azt leszámítva, hogy rég nevettem ilyen jóízűeket, nagy bölcsességek világosodtak meg előttem. Csomós Józsi előadásmódja és stílusa lehetővé tette, hogy egy ilyen fogós téma, mint a kegyelem is befogadhatóvá váljon."

A kegyelem és az abban való megerősödés kérdését ifj. Csomós József, a Tiszáninneni Református Egyházkerület ifjúsági referense bibliai alakok, valamint film- és mesehősök történetén keresztül vezette végig, saját tapasztalataival is átszőve. A kiscsoportos munkán túl a téma elmélyítését szolgálata a péntek esti „válaszadós áhítat", a szombat esti imaséta és a vasárnapi úrvacsorás istentisztelet. A pénteki programban helyet kapott még egy Kárpát-medencei kvízjáték, szombaton pedig a szemináriumok széles palettájából választhattak a résztvevők: testmozgás, saláta-bár, táska festés, haiku írás, drogprevenció és kortárssegítés, alázatos társkeresés, szemlélődő ima és egy csipet teológia.

A tavaszi találkozó az SDG éves közgyűlésnek is tere, ideje. Hat új taggal bővült a szervezet hivatalos taglétszáma, bemutatták a készülő SDG-film előzetesét, valamint tisztújításra is sor került. A közgyűlés megerősítette tisztségében Katona Viktor elnököt, Pappné Kocsis Rékát elnökhelyettesnek választották, továbbá Bogyó Zsófia, Kiss Diána, Katona-Hegedüs Anna, Szabó István és Tolnay Ráchel kaptak megbízást a következő három évre az elnökségi tagságra. A felügyelőbizottság tagjai Bendix Nielsen, Annabeth Ruth, Horváthy Petra és Semlyényi Dániel lettek. A szenior SDG-sek indítványára vasárnap az ebéd előtt, a szép tavaszi időben a diákmozgalom újraindulásának emlékezetére állított emléktáblát koszorúzták meg a résztvevők.

Azt, ki hogyan jött és hogyan ment, leginkább csak Isten tudja, s ki-ki maga. Sára a kegyelemről így beszélt a hétvége után: „Nem mondom, hogy immár teljes mértékben definiálni tudnám, de egy nagy igazság kelt most bennem életre. Rájöttem, hogy a kegyelem nem csupán egy fogalom, egy motívum, egy kifejezési módja Isten szeretetének, hanem maga Jézus Krisztus. És így máris sokkal barátságosabb, megfoghatóbb az egész. Megerősödni is Benne kell. Ha látni, megtapasztalni akarom a kegyelmet, csak rá kell néznem Jézusra."

Forrás: sdg.org.hu 

További képek: sdg.org.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.