Megállapodások a keresztségről

2014. április 29., kedd

Az ökumenikus párbeszéd gyümölcsként európai és észak-amerikai egyházak sora köt egymással megállapodásokat a keresztség kölcsönös elfogadásáról.

Húsvét után egy nappal, amikor sok keresztény hagyományban a keresztség szertartásának keretében fogadják be a katechumeneket (felnőtt korban megkeresztelkedők) az egyház közösségébe, a svájci római katolikus, református, metodista, ókatolikus, anglikán és evangélikus egyházak megállapodást kötöttek egymás keresztségének kölcsönös elismeréséről.

A Svájci Keresztény Egyházak Tanácsa által támogatott intenzív ökumenikus eszmecserét megkoronázó aláírási ünnepségre Riva San Vitale városban, Ticino kantonban, a legrégebbi svájci keresztény épületben került sor. A keresztséggel kapcsolatos megosztó történelmi viták a szertartás lényeges elemeit, a szentségi jelleget, a keresztségi formulát, a gyermekkeresztség érvényességét és az újrakeresztelés kérdését érintették.

Ez év elején, az ökumenikus imahét keretében több portugál egyház kötött hasonló megállapodást. A Portugáliai Anglikán Egyház (a Luzitán Egyház) adott otthont az aláírási ceremóniának, amelyen portugál egyházvezetők vettek részt a római katolikus egyházból, az ortodox egyházból (Konstantinápolyi Patriarchátus), valamint a helyi metodista és a presbiteriánus egyházakból is.

Tavaly a református hagyományhoz tartozó jelentősebb amerikai felekezetek, többek között a Presbiteriánus Egyház (PC USA), az Amerikai Református Egyház (RCA), az Észak-Amerikai Keresztyén Református Egyház (CRCNA) és a Krisztus Egyesült Egyháza (UCC) képviselői a Texasi Austinban megállapodást írtak alá, hogy a Katolikus Püspöki Konferenciával közösen érvényesnek tekintik egymás keresztségi gyakorlatát. A protestáns egyházak korában is elfogadták a római katolikus keresztséget, de a Katolikus egyház nem mindig tette meg ugyanezt, ezért a „keresztség kölcsönös elismerését" rögzítő megállapodás kulcsfontosságú lépés az egyházak életében, amelyen hét évet dolgoztak a felekezeti vezetők. Az USA Katolikus Püspöki Konferenciájának 2010-ben megjelent előzetes nyilatkozata szerint a püspökök az egyezmény előkészítésekor az egyházak közötti egyetértés részeként „megerősítették, hogy mind a katolikus mind a református keresztyén hívek vallják, hogy a keresztség a Krisztustest egységének szentségi köteléke, amelyet nem ismételhető meg, egyszer szolgáltatja ki egy erre felhatalmazott lelkész, folyó vízzel, az 'Atya, Fiú és Szentlélek' trinitárius bibliai formuláját használva".

Bár a keresztség kapcsán a II. vatikáni zsinat óta számos felekezetközi egyeztetésre került sor, a mostani ökumenikus megállapodás az első a maga nemében Amerikában.

Orosz Dóra

Forrás: www.oikoumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.