Már csak az utolsó simítások vannak hátra a viharkárt szenvedett Ipolypásztói református templomon

2010. március 31., szerda

alt2008. július elején gömbvillám okozott súlyos károkat a 12. században épült ipolypásztói református templomon. A vihar tönkretette a tornyát, a tetőzetét és az orgonáját. A felújítási munkálatok a szükséges anyagiak összegyűjtése után kezdődtek el. Mára már csak az utolsó simítások maradtak, köszönhetően a gyors pénzügyi támogatásoknak.

Az ipolypásztói református templomot nem is olyan rég – a múlt század utolsó éveiben újították meg, 1996-ban. Akkor még senki sem sejtette, hogy tizenkét évvel a sok pénzt és fáradságot kitevő munkálatok után ismét templomfelújítási gondok foglalkoztatják az egyházközséget.

Lassan két éve lesz annak, hogy az 540 lelket számláló Ipolypásztó százhúsz tagú református közösségét súlyos veszteség érte egy nyári vihar során. Leomlott a 12. században épült templom 22,5 méter magas tornyának negyede, tönkrement a tetőzet harmadrésze is. A torony részei és a helyükről kiszakadó harangok a tetőn át a karzatra zuhanva szinte porrá zúzták az egyházközség egyik büszkeségét, a környék legrégebbi és legnagyobb orgonáját.

A templom 1820-ban öntött 180 kilós nagyharangja és az 1910-ben készített 90 kilós párja szerencsére komolyabban nem sérült meg. Fél évig, amíg a templom alkalmas nem lett az istentiszteletek megtartására, addig a hívek vasárnaponként a helyi kultúrházban hallgatták Isten igéjét.

A templom felújítási munkálatai – anyagiak hiányában – viszont csak egy évvel a tragédia után kezdődtek el. Bugár Andrásnak, a gyülekezet lelkipásztorának tájékoztatása szerint először a templom tetőszerkezete készült el, majd a toronyt állították helyre a szétroncsolódott karzattal együtt. A harangokat rózsahegyi mesterek hozták helyre. A lelkipásztor most már örül annak, hogy a templom hamarosan ismét teljes szépségében szolgálhatja a gyülekezetet. A vihar okozta károk helyrehozatala kilencvenkilenc százalékra elkészült, utoljára a szószék lefestését hagyták. Annak felújitására viszont már nem futotta a felújításra szánt adományokból. A lelkipásztor azonban reméli, hogy amennyiben ismét megfelelő pénzösszeg áll a gyülekezet rendelkezésére, akkor a szószék is új külsőt kap.

A templomot ért kár becsült értéke meghaladta a 140 ezer eurót. Mivel az ipolypásztói templom műemlékjellegű, ezért a felújítás során nagyon oda kellett figyelni arra, hogy mindent az eredeti állapotba kerüljön vissza. Erre gondosan ügyelt a Műemlékvédelmi Hivatal. Bugár András szerint ezért is került ilyen tetemes összegbe a templom felújítása.

A viharban súlyosan megsérült református templom mielőbbi felújítására a történtek után azonnal gyűjtést hirdetett meg az egyházközség. Adakozott nem csak a helyi közösség, hanem a Szlovákiai Református Egyház gyülekezetei is, akiket körlevél formájában szólítottak meg. Magánszemélyek közül is többen hozzájárultak a rendbetételhez. A gyűjtésből és a biztosítótól származó összegek még így is csak a kiadások nyolcvan százalékát fedezték. A kivitelező minél előbbi kifizetése érdekében az ipolypásztóiak kénytelenek voltak alacsony kamatozású hitelt felvenni a református egyház segélyalapjától. Bugár András lelkipásztor szerint azonban még ez sem lesz elegendő. Legalább két-háromezer euróra lenne szükségük, hogy az elvégzett munka értékét teljes mértékben ki tudják fizetni. A kiadások fedezése céljából az egyházközség támogatásért fordult a magyarországi kulturális minisztériumhoz.

A gyülekezet tervbe vette a tönkrement 150 éves értékes orgonájának a megjavítását is. Erre szintén csak akkor kerül sor, ha meglesz rá a megfelelő pénzügyi fedezet.

A tervek szerint a megújult templom ünnepélyes felszentelésére a nyár folyamán kerül sor.

forrás: reformata.sk

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.