Luther öröksége: a szabadság és az igazságosság

2011. október 30., vasárnap

A Lutheránus Világszövetség főtitkára, Martin Junge lelkész 2011 reformáció napjára írt üzenetében a szabadság és az igazságosság fogalmára helyezte a hangsúlyt.A reformáció egyházai akkor élnek szabadságukkal, ha azok mellé állnak, akik az igazságtalanság, a békétlenség és az engesztelhetetlenség következtében szenvednek. A melléjük állás az igazi diakónia, szeretetszolgálat.


A szabadság a felebaráti szeretet és a teremtett világ tekintetében ígéretet jelent, s nem valamiféle függőséget – hangsúlyozza üzentében az evangélikus világszervezet főtitkára. Majd így folytatja: a szabadság a lutheri teológia és a lutheri cselekvés központi témája, ebből az üzenetből lehet erőt meríteni azoknak, akik még a politikai, gazdasági, etnikai vagy nemi elnyomás helyzetében élnek. Tehát a szabadság átformáló erejét, ami Isten ajándéka, nem lehet és nem is szabad csak belső életünkre korlátozni.

A lutheránus egyházak az egész világon az igazságosságért, a békéért és a kiengesztelődésért imádkoznak és dolgoznak. „Ahol pedig a felebarát és a teremtett világ az emberi gondolkodás és cselekvés látóteréből eltűnik, ott hamar rideggé, brutálissá és fatálissá változik az ember és a világ” – zárja üzenetét a Lutheránus Világszövetség főtitkára, amit október 31. alkalmából küldött az öt kontinensen élő evangélikus tagegyházakhoz.
A Lutheránus Világszövetségnek 79 országban 145 tagegyháza van, ezekben 70 millió evangélikus gyakorolja hitét.

Dr. Békefy Lajos - lutheranworld.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.