Közös debreceni tanévnyitó

2014. szeptember 01., hétfő

A megújult Nagytemplomban tartotta közös tanévnyitó ünnepségét augusztus 31-én a Debreceni Református Kollégium Általános Iskolája és Gimnáziuma. A két intézmény ezt a tanévet a Péterfia utca 1-7 szám alatt található épületben kezdi, amely száz évvel ezelőtt azért épült, hogy éke és dísze legyen a városnak és a református oktatásnak.

Az egykori Főgimnáziumban az államosításig együtt tanultak a kicsik és nagyok, majd „jött egy bálványimádó hatalom, amely úgy döntött, hogy nem hagyhatja a reformátusok kezén ezt az épületet, ahogy egy budapesti iskolát és a debreceni egyetemi templomot sem. Most azonban az a dolgunk, hogy örüljünk és hálát adjunk"- mondta igehirdetése elején az épület múltjára visszatekintve a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke.

Bölcskei Gusztáv kiemelte: „Ha az igazság igéjében hiszünk, akkor szembe kell szállnunk a bálványokkal, a közhelyekkel, a nagy hazugságokkal"! Hangsúlyozta, hogy hízelgő hazugságok is elérik az egyházat, amelyek szerint az egyházban olyan erő van, amelyet ha kiengednek, megoldódik minden, s talán ez a legveszedelmesebb hazugságforma. Az igazság igéjét tükörként kell használjuk, hogy valódi találkozások részesei lehessünk az iskolában, a gyülekezetekben, az egész egyházban. – mondta Bölcskei Gusztáv, majd hozzátette: „ Isten mércéje kell vezessen diákot, tanárt, szülőt, fenntartót, mert csak akkor tudjuk megélni, hogy a bálványok kénytelenek leborulni Isten előtt."

A tanévnyitón, mely egyben a Magyar Kormány által 10 milliárd forinttal támogatott, a Kollégium intézményeit érintő beruházás első ütemének hálaadó alkalma is volt, Kósa Lajos polgármester arra szólította fel a kollégium diákjait és tanárait, hogy a legjobbak akarjanak lenni, ennél kisebb célt nem tűzhetnek ki maguk elé, mert az méltatlan lenne a nagymúltú intézményhez.

A hálaadó alkalmon Szabó János püspöki titkár ismertette a beruházás részleteit és mondott köszönetet a munkálatokban részt vett cégeknek, magánszemélyeknek. A tanárokat és diákokat pedig arra kérte, hogy „töltsétek meg az épületet vidámsággal, élettel, lélekkel és szeretettel". Berényi Györgyné, a Kollégium Általános Iskolájának igazgatója tanévnyitó beszédében kiemelte, hogy arra fognak törekedni, hogy méltók legyenek az épület egykori református szelleméhez.

Győri József a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának igazgatója beszédében hangsúlyozta, most, hogy 42 év száműzetés után az iskola visszakerül méltó helyére, reméli az oktatás és nevelés színvonala is követi majd az épület infrastrukturális fejlődését és színvonalas munkára sarkalja majd a tanárokat és diákokat egyaránt. Kifejtette, bízik benne, hogy ismét az ország iskolája lehet a gimnázium és igazi alma materré válhat. A gimnáziumban hagyomány, hogy az egy sikeres évet lezáró 10.-es diákokat a Kollégium polgárává fogadják, így a tanévnyitó végén ünnepélyes keretek között tettek fogadalmat a Debreceni Református Kollégium Gimnáziumának 10. évfolyamos tanulói.

Buzás Borbála
Fotó: Barcza János 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.