Köszönet az eddigi segítségért!

2018. augusztus 01., szerda

Példaértékű összefogással gyűlnek az adományok a leégett a nagydobronyi református cigány gyülekezet imaházának és óvodájának újjáépítésére. Komoly hiányt pótolt a térségben az intézmény, hiszen az ide járó gyermekeket telítettség miatt más óvodák nem tudják fogadni – ezért különösen is fontos, hogy az újjáépítés minél hamarabb megkezdődhessen.

Több mint két hét telt el azóta, hogy július 15-én hajnalra virradóra a kárpátaljai nagydobronyi déli cigánytelepen leégett a református imaház és a hozzá tartozó óvoda. A tűzoltók szinte semmit nem tudtak megmenteni az épületből, odavesztek a berendezések, a játékok és a konyhai eszközök, ezért a kárpátaljai gyülekezetek azonnal felajánlották a vasárnap összegyűlt perselypénzt a felújításra, a Magyar Református Szeretetszolgálat pedig már július 16-án gyorssegélyt vitt a helyszínre.

Azóta is folyamatosan érkeznek a felajánlások, egyházunk elnökségének felhívására július 29-i perselyadományainkkal támogathattuk a nagydobronyiakat. Ez a kezdeményezés megmozgatta a magyarországi gyülekezeteket, a Szeretetszolgálat tájékoztatása szerint a fóti reformátusok például 700.000 forintot gyűjtöttek össze – ami sokszorosa az egy-egy vasárnap összegyűlő perselypénznek. Emellett holland támogatók jelezték, hogy szeptember folyamán eljuttatják Kárpátaljára a nagydobronyiak számára gyűjtött bútorokat és egyéb adományokat.

A vasárnapi perselyadományokat a gyülekezetek a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-es számlaszámára küldhetik „Nagydobronyi tűzeset" megjegyzéssel.

Az adománygyűjtésbe Mága Zoltán Prima Primissima díjas hegedűművész is bekapcsolódott templomi jótékonysági koncertsorozatán keresztül: az augusztus 21-i díszelőadás bevételének egy részét a leégett imaház és óvoda felújítására fordítja. A sajtót bejárta a hír, miszerint Mága Zoltán újjáépítteti a leégett épületeket, azonban fontos hangsúlyozni, hogy a Szent István-bazilika elé szervezett koncerten befolyó összegből a súlyos betegséggel küzdő Tóth Róbert ifjúsági Európa- és többszörös magyar bajnok kajakozó életmentő orvosi műtétjét és hátrányos helyzetű gyermekek oktatását is tervezi támogatni, így az onnan érkező adományok három részre oszlanak majd.

A hegedűművész ökumenikus templomi koncertsorozatának további állomásain is gyűjtést szervez a kárpátaljai épületek helyreállításáért, abban bízva, hogy az újjáépítés minél hamarabb elkezdődhet. Mága Zoltán reméli, hogy a karácsonyi istentiszteleten már a felújított református imaházban, az óvodás gyermekek közreműködésével adhatnak hálát.

Az óvodába mintegy hatvan roma gyerek járt, akiket a helyi állami óvoda telítettség miatt nem tud fogadni. Komoly hiányt pótolt a térségben a református egyház óvodája és imaháza, hiszen azok a cigánygyerekek, akik ide jártak a telepről, később az iskolában is jól teljesítettek – ezért is fontos, hogy az intézmény újra fogadhassa a gyermekeket. A felújítási munkálatok megkezdéséhez leginkább pénzadományra van szüksége a gyülekezetnek, így arra kérjük a támogatókat, hogy a 1358-as adományvonal tárcsázásával hívásonként 250 forinttal támogassák a bajba jutottakat, vagy a  Szeretetszolgálat holnapján keresztül online adományozásnál válasszák a „Nagydobronyi tűzesetet" támogatási célként, illetve banki átutalásnál a „Nagydobronyi tűzeset" megjegyzéssel a Magyar Református Szeretetszolgálat 10702019-85008898-51100005-es számlaszámára küldhetik támogatásukat.

Emellett a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz) is támogatást nyújt az újjáépítéshez, a szövetség már át is utalt 100 ezer forintot a gyermekintézménynek, és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával közösen országos gyűjtést szervez a károsultak megsegítésére. Jakab Zoltán, a Magosz elnöke segítségnyújtásra és összefogásra hívott mindenkit a Magyarok kenyere program augusztus 4-i, mezőgecsei állomásán. A Kárpát-medence különböző pontjain nyolcadik alkalommal gyűjtöttek búzát, amelyből augusztus 20-ára kenyeret készítenek a rászorulóknak.

Hamarosan jelentkezünk a gyűjtéssel kapcsolatos legfrissebb hírekkel.

Farkas Zsuzsanna

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.