Kopt fekete karácsony Egyiptomban

2010. január 08., péntek

altAz ortodox világ január hatodikán ünnepelte karácsonyt. Ez a nap az egyiptomi kopt ortodox keresztyének számára fekete ünnep volt, mivel hat keresztyén és egy muszlim rendőr halt meg Luxortól 64 km-re egy lövöldözésben.

 

A hívek az ortodox Karácsony ünneplésére gyűltek össze a térség Szent János templomában, amikor éjfél körül egy fegyveres kommandó támadt rájuk. A sebesültek között van két muzulmán is, akik a templom környékén tartózkodtak a merénylet idején. Kirollos püspök, aki a lövöldözés előtt néhány perccel hagyta el a templomot, azt nyilatkozta, hogy az elmúlt hetekben több fenyegetést kapott muzulmán csoportok részéről. Felpanaszolta, hogy a rendfenntartó erők nem vették komolyan ezeket a fenyegetéseket. Az Al-Dzsazíra katari televízió híradása szerint január 7-én reggel, mintegy kétezer keresztény tüntetett a helység rendőrállomása előtt, kövekkel dobálva az épületet. A rendőrök könnygázbombákkal és vízágyúval oszlatták el a tömeget.
Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke január 8-án angol nyelvű levelet intézett III. Shenouda alexandriai kopt ortodox pápához, Szent Márk székének pátriárkájához. A bíboros nagy fájdalommal vett tudomást a kopt keresztények tragikus haláláról és többük megsebesüléséről. Arról biztosítja levelében a kopt ortodox pápát, hogy együtt imádkozik egész közösségével. Amikor a keresztények igazságtalanul szenvednek, Krisztus Testén esik seb, amelyben minden hívő osztozik. Osztozunk a fájdalomban, és közösen imádkozunk a sebek begyógyulásáért, békéért és igazságosságért. Minden kereszténynek egységesen kell fellépnie az elnyomás ellen, és közösen kell keresnünk a békét, amelyet csak Krisztus adhat meg – írja III. Shenouda kopt pápának küldött levelében Walter Kasper bíboros, a Keresztény Egységtörekvés Pápai Tanácsának elnöke. (RV.de – hu – 2010-01-07 – dr. békefy-röhrig klaudia – www.reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.