Könyvremek került a Debreceni Református Kollégium könyvtárához

2015. szeptember 14., hétfő

Hatszázezer forint értékű, száz évesnél is régebbi könyvkötészeti remekmű került a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárába, a ritkaságot hétfőn mutatták be a sajtó képviselőinek.

Gáborjáni Szabó Botond, a Tiszántúli Református Egyházkerület tudományos gyűjteményeinek igazgatója elmondta: az egyedi készítésű, hat fényképet tartalmazó díszalbumot Dávidházy Kálmán könyvkötő mester és iparművész tervezte 1899-ben a nagyváradi Stern család kiskabai birtokán dolgozó alkalmazottak kérésére, Stern Paula esküvője alkalmából. „A debreceni könyvkötészeti hagyományokat folytató, préselt, aranyozott, festett bőrkötésű, magyaros ezüstveretekkel ellátott album azért fontos darab, mert egy már meglévő gazdag gyűjteményt bővít a Debreceni Református Kollégium Nagykönyvtárában, ahol a felújítás befejeztével a nagyközönség is megtekintheti a remekművet" – hangsúlyozta az igazgató.

A 32 centiméter magas, 38 centiméter széles és 7 centi vastag ritkaságot egy aukciósházban bukkantak rá. Papp László polgármester az ünnepségen elmondta, hogy az önkormányzat a vételár felével, 300 ezer forinttal támogatta annak a díszes albumnak a megvásárlását, amelyet Dávidházy Kálmán, az egykori híres debreceni könyvkötő dinasztia jeles képviselője készített.

Forrás: MTI, fotó: Czeglédi Zsolt

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.