Könyvajándékozás mint bizonyságtétel

2012. december 11., kedd

„Az idei huszadik évforduló jó lehetőséget nyújt arra, hogy visszajelzéseket kapjunk a munkánkról" – hangsúlyozza Galsi Árpád. A Kálvin Kiadó igazgatójával beszélgettünk.

Az elmúlt héten rendezték meg a könyvkiadók a már hagyományossá vált keresztyén karácsonyi könyvvásárt. Hol helyezkedik el ez az esemény a Kálvin Kiadó életében?

Egyike a legfontosabbaknak. Idén könyvbemutatót is tartottunk. A keresztyén olvasók, gyülekezetek nagy része már számít erre a rendezvényre. Nemcsak a forgalom szempontjából jelentős a könyvvásár, hanem találkozási pont is egyrészt a többi keresztyén kiadóval, másrészt az olvasókkal.

Látva a sok új, év végére megjelent kiadványt, megfogalmazódhat az emberben, hogy az advent és a könyvek mintha összekapcsolódnának.

Ebben semmi újdonság nincs, hagyományosan ez az időszak az, amikor a könyv a legnagyobb érdeklődésre tart számot. Ez valószínűleg összefügg azzal is, hogy sokan ajándékba is könyvet vesznek. Azt gondolom, hogy nagyon jó dolog könyvet ajándékozni, ebben szeretnénk segíteni ilyenkor is. Arra törekszünk, nem csak karácsony előtt, hogy akik a mi kiadványainkat választják, olyan köteteket ajándékozhassanak, amelyeknek evangéliumi tartalmuk van, szépek és maradandó értéket képviselnek. Fontos célunk, hogy az ajándékozás egyúttal misszió és bizonyságtétel is lehessen.

Most jelent meg egy karácsonyi témájú könyv. Az emberek valóban olvasnak ma karácsonyi novelláskötetet?

Reméljük, hogy igen. Ez egy olyan kötet, amely egyszerre karácsonyi ajándék, elgondolkodtató és feldolgozható olvasnivaló. Egyelőre úgy tűnik, hogy sokan örömmel fogadják a könyvet. A novella olyan műfaj, ami a mai rohanó világ ritmusában is befogadható, mégis teljes értékű olvasmány lehet. Ettől még természetesen hosszabb, elmélyültebb olvasást igénylő műveket is szeretnénk kiadni a továbbiakban is.

Hogyan próbálja a kiadó a gyülekezetekkel fenntartani a kapcsolatot?

Ismerve a nehézségeket, amelyekkel szembe kell nézniük a gyülekezeteknek, a kapcsolaterősítésre törekszünk. Vannak olyan gyülekezetek, amelyeknél az anyagi lehetőségek miatt a könyv már nagyon háttérbe szorult. De nekünk mégis meg kell találni a megoldást, hogy eszközöket adjunk a bibliaolvasás, a könyvvel való találkozás és az iratmisszió régi, jól bevált hagyományához. A személyes kapcsolat döntő. Minden olyan gyülekezetbe szeretnénk eljutni, ahová meghívnak bennünket. Az internetes rendelés szélesítésével, a lerakatos rendszer fenntartásával vagy éppen pályázatok kiírásával továbbra is szeretnénk segíteni ezt az utat. A kiadó alapításának huszadik évfordulója is jó lehetőséget nyújt arra, hogy visszajelzéseket kapjunk a munkánkról, többek között kérdőívek segítségével is.

2013-ra, a hitvallás évére hogyan készül a kiadó?

A Képes Kálvin Kalendárium központi témája a hitvallás. A Heidelbergi Káté évfordulójára elkészül a káté új kiadása is. Ehhez kapcsolódóan tervezzük a káté magyarázatának és a reformátori hitvallásokat feldolgozó kiadványnak a megjelentetését is. Egyik hamarosan lezáruló szerzői pályázatunk célja pedig, hogy hitébresztő, hitépítő írások szülessenek, amelyek a református keresztyén hitet fogalmazzák meg hitvallásos alapon, közérthetően, egyszerűen, mai nyelven.

Galsi Árpád református lelkész, a Magyarországi Református Egyház Kálvin János Kiadójának igazgatója. Harmincnyolc éves, feleségével és hat gyermekével Nagykátán él. 1998-ban végzett a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán. 2002-ig a Tolna megyei Gyönkön és szórványaiban, valamint Miszlán szolgált lelkipásztorként. 2002 és 2005 között a KRE HTK doktori iskolájának hallgatója volt, doktori fokozatot (PhD) 2009-ben szerzett. 2005-től dolgozik a Kálvin Kiadónál, 2009 óta a kiadó vezetője.

T. Németh László, kép: Sereg Krisztián

Az interjú megjelent a Reformátusok Lapja 2012. december 16-i számában

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.