Kompenzálják az egyházi fenntartású intézmények dolgozóinak bérét is

2012. február 09., csütörtök

Az államtól átvállalt feladatot ellátó egyházi intézmények munkavállalóinak március 15-ig kell jelezniük igényüket.

A kormány 371/2011. (XII.31.) számú rendelete értelmében az egyházak közcélú tevékenységet folytató intézményeinél dolgozók is jogosultak bérkompenzációra, annak érdekében, hogy nettó jövedelmük ne csökkenjen az adó- és járulékváltozások következtében sem.

Megnyugtató, hogy a kormány már az elmúlt év végén fogadott el a közszférában és az államtól átvállalt feladatot ellátó, egyházi fenntartású intézményeknél dolgozók kompenzációjának részletszabályairól. A kormány döntése biztosítja, hogy 2012-ben a nettó, kézhez kapott rendszeres kereset ne csökkenjen akkor sem, ha a 2011. és a 2012. évi adó- és járulékváltozások egyébként hátrányosan érintenék az egyházi fenntartású intézmények munkavállalóit.

A már 2011-ben megjelent kormányrendelet biztosítja, hogy a tavalyinál előbb és gördülékenyebben történjen meg az érintett munkavállalók bérkompenzációja.

A szabályozással kapcsolatban néhány részlet még tisztázásra vár, ezekről egyeztetések várhatók az egyházak képviselői, valamint a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) és a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma (NEFMI) bevonásával. Az MRE az eddigi tapasztalatok alapján hamarosan levélben jelzi észrevételeit, kérdéseit a rendelettel és a folyamattal kapcsolatban.

A KIM szerdai közleménye szerint annak érdekében, hogy a kompenzációt egész évre biztosítani lehessen, a munkavállalónak a munkáltatója felé legkésőbb 2012. március 15-ig nyilatkoznia kell (amennyiben a jogviszony év közben keletkezett, a jogviszony keletkezésével egyidejűleg lehet a munkavállalónak benyújtani a nyilatkozatot.) A munkáltató a kompenzációs igényt csak az átvételt követően tudja megküldeni az illetékes illetményszámfejtő helynek.

A nyilatkozatot folyamatosan lehet benyújtani, de akinek február 15.után érkezik be a kérelme, annak a februári bérében még nem jelenik meg a kompenzáció összege. A később beérkezett kérelmek után is jár - visszamenőlegesen a bérkompenzáció.

Reformatus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.