Kettős jubileum

2014. szeptember 29., hétfő

A Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség az idén ünnepli a fenntartásában működő Nyitott Ajtó Szociális Központ 10. és a „Reménysugár" Hajléktalanok Nappali Melegedője alapításának 5. évfordulóját. A két jubileum kapcsán a két intézmény közös, egy hetes programsorozatot szervez. Sajtóközlemény.

A Nyitott Ajtó hosszú önkéntes időszak után alulról jövő kezdeményezésre alakult meg, az első Nyitott ajtós alkalmat 1995. január 5-én tartották. Hivatalos formában 2004. január elseje óta működik. A munkát először harminc idős gondozásával, három bejelentett munkatárs kezdte meg. Ma csaknem háromszáz időst és/vagy fogyatékkal élő embertársunkat látják el. Csak a házi segítségnyújtásban száznyolc idős emberről gondoskodnak minden nap. Nekik segítenek például az otthoni fürdetésben, etetésben, gyógyszerelésben, bevásárlásban, kisebb takarítási feladatok elvégzésében.

A Szociális Központ, támogató szolgálati részlege személyi segítéssel segíti a mintegy nyolcvan súlyos fogyatékkal élő társunknak mind az otthonukban, mind pedig a Központ két mikrobuszának segítségével a szállításukban, hogy eljuthassanak oktatási intézményekbe, munkahelyükre, szociális és egészségügyi intézményekbe, kulturális és szabadidős programokra. 2013. január 1-től a Nyitott Ajtó Otthon, Nyitott Ajtó Támogató Szolgálat és a Nyitott Ajtó Házi Segítségnyújtás Szolgálata egy közös név alatt (Nyitott Ajtó Szociális Központ), de szolgáltatási tevékenységét tekintve változatlan formában működik tovább. Az időseknek a hitéleti alkalmak mellett, szabadidős programokat, szövő- és varróköri foglalkozásokat, filmvetítéseket, zenés programokat, és kirándulásokat is szerveznek.

A jövőbeni tervek között szerepel a Központ bővítése is, amelynek értelmében kialakítanának egy átmeneti elhelyezést nyújtó részleget, ahol kétszer egy évig gondoznák a kórházból kikerülő, vagy betegségben szenvedő időseket a felgyógyulásukig, valamint szeretnének kialakítani egy bentlakásos intézményt is.

A hajléktalanok segítése 2001-től önkéntesek bevonásával, gyülekezeti szinten kezdte el szolgálatát. 2009-től „Reménysugár" Hajléktalanok Nappali Melegedője néven kezdte meg működését intézményes formában. Az induláskor százötven ember nappali ellátását tudták biztosítani, az állami támogatások megvonása miatt, ma már csak hetvenöt embert tudnak fogadni.

Az intézményben a melegedőhelységek mellett, meleg ételt és tisztálkodási lehetőséget is biztosítanak az utcán élőknek, de könyvtár is működik és ruhabörzéket is szerveznek. Az intézmény a nappali ellátás mellett ez év novemberétől a krízis időszak végéig éjjeli menedékhelyként is működik tovább, mintegy harmincöt embernek tudnak éjszakára helyet biztosítani.

Emellett várhatóan januártól a Debrecen- Nagytemplomi Református Egyházközség tulajdonában lévő családi házát átalakítják, az épületben hat hajléktalannak tudnak lakhatást biztosítani, valamint szakemberek segítségével megtesznek mindent azért, hogy egy év alatt visszavezessék őket a társadalomba.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.