Készülődés a nemzetközi menekült napra

2013. május 17., péntek

Közös emlékezésre szólít az Európai Egyházak Konferenciája (CEC) és az Európai Egyházak Bevándorlásügyi Bizottsága (CCME) azokért a testvéreinkért, akik egy méltóságteljesebb élet reményében menekültek Európába, de a veszélyes úton életüket vesztették. Június 20-át, a nemzetközi menekült napot megelőző és követő vasárnapokon szerveznek imádságos alkalmakat, melyek segédanyagát publikálták a napokban.

Az ENSZ menekültügyi főbiztosa több mint 1.2 millió szíriai menekültet regisztrált 2013-ban. Európában Svédországban és Németországban a legmagasabb a menekültek aránya, annak ellenére, hogy egyre nehezebb bejutni Európába menekültként. Az Európai Unió ugyanis fokozatosan szigorítja határainak ellenőrzését. Ennek következtében a menekültek és migránsok hatalmas kockázatokkal szembesülnek, és sokszor a nagyobb biztonság reményében embercsempészekhez fordulnak.

Az Egyházak Világtanácsa és az Európai Egyházak Konferenciájának egyesült delegációja 2012-ben Görögországba látogatott, abba az országba, mely a menekültek és menedékjogért folyamodók egyik legfontosabb belépési pontja az Európai Unióba. A görög menekültügyi rendszer ugyanakkor nem működik éppen zökkenőmentesen, számos problémával küzd. Ennek egyike, hogy magas a rasszista indíttatású erőszakos cselekedetek száma a migránsokkal és a menedékjogért folyamodókkal szemben.

Az Európai Egyházak Konferenciájának gyűlése 2009-ben, Lyonban egy közös emlékezésre és egy évente megtartandó egynapos imádkozásra szólította az egyházakat azokért az emberekért, akik meghaltak a méltóságteljes élet reményében az Európába vezető úton. Június 20. lett a nemzetközi menekült nap, melyet az elmúlt években számos egyház megtartott már. Ebben az évben június 16-án és 23-án, a 20-át megelőző és követő vasárnapon kívánnak közösen megemlékezni. Ennek részeként megismétlik felhívásukat, és közös imádságra szólítják az egyházakat szerte Európában.

A szervezők publikálták a közös imaalkalom szövegét, mely angolul és németül is elérhető.

Emlékezzünk közösen az ismert és ismeretlen személyekre, akik meghaltak az európai határoknál, és osztozzunk bánatukban imában.

Forrás:

Fordította: Kuzma Csilla

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.