Kellenek a lelki terek

2012. november 05., hétfő

Október közepén a GAW főtitkára, Enno Haaks meglátogatta a szervezet által támogatott református és evangélikus gyülekezeteket. Novemberben a gazdagréti református közösséget támogatja kiemelten a GAW.

Enno Haaks október 18-án a Debreceni Egyetemi Gyülekezetben tett látogatást, ahol találkozott a két egyetemi lelkésszel, Püski Dániellel és Arany Barbarával. A hosszú évekig egyetemi könyvtárként használt épületet 2001-ben kapta vissza az egyház. A Magyarországi Református Egyháznak és a GAW szervezetnek köszönhetően a 2011-es évtől kezdve a fiatalok a nagy templomtérben tarthatják szerda esti istentiszteleteiket. Ahogyan Enno Haaks blogjában fogalmaz: „A fiatal egyetemi lelkészeknek is köszönhetően itt virágzik a gyülekezetei élet!".

Magyarországi utazásának további állomásai, mint a GAW által támogatott projektek voltak Berekfürdő, valamint néhány budapesti és környéki gyülekezet: a Káposztásmegyeri és Gazdagréti Református Egyházközség valamint a Budakeszi és a Győrújbaráti Evangélikus Gyülekezet.

Enno Haaks így ír látogatásáról: „Erős vár a mi Istenünk! – így köszöntik egymást az evangélikus testvérek Magyarországon, és ez az a mondat, amit minden evangélikus templom ajtaján megtalálunk, és mellyel az evangélikus testvérek arra emlékeztetik egymást, hogy egyedül Isten az életük támasza és iránytűje. Áldás, békesség! – így üdvözlik egymást a reformátusok Magyarországon. Isten áldására és békességére, amely minden értelmet felülhalad, minden nap szükségünk van ebben a világban. A magyarországi protestánsok köszöntései szorosan összefüggnek: ha tudjuk, hogy ki a mi támaszunk és „erős várunk", akkor leszünk képesek ebben a világban áldásosan tenni a békességért és az igazságosságért.


Diaszpóra-szervezetként a GAW megpróbálja azokat erősíteni és támogatni, akik ezt az üzenetet közösségükben élettel akarják megtölteni. Ezért van szükség olyan „lelki terekre", templomokra, ahol ezt az üzenetet adják tovább. Magyarországi látogatásom során lehetőségem nyílt meglátogatni különböző templomokat és gyülekezeti tereket. Minden alkalommal megkértek arra, hogy a GAW minden adományozójának tolmácsoljam a magyarországi partnereink köszönetét. Fontos tudnunk, hogy adományainkkal egy nagyon jelentős szolgálatot végzünk a magyar közösségekért, legyen szó iskolákról vagy a cigánymissziós munkáról. Ezért megéri támogatni ezeket a gyülekezeteket!"

Gazdagrét a hónap projektje

A Gazdagréti Református Egyházközség nyerte el 2012 novemberében a hónap projektre címet a GAW által támogatott kezdeményezések közül. A GAW adakozást hirdetett, a bővülő gyülekezeti központ belsőépítészeti munkálatainak befejezésére szükséges pénz összegyűjtésére, hogy a gazdagréti református gyülekezet minél előbb használni tudja a központ új helyiségeit.

Gazdagrét harminc éve alakult Budapest déli részén. Ezt a városrészt egy úgynevezett „alvóvárosnak" tervezték, sportcsarnok vagy bármiféle kulturális intézmény nélkül. Azonban huszonötezer lakosával ma már a magyar főváros legnagyobb kerületének számít. 1990 előtt Gazdagréten nem volt protestáns gyülekezet, a 2004-ben felszentelt templomban pedig ma már közel kétszáz felnőtt és harminc-negyven gyermek jelenlétében tartanak istentiszteleteket vasárnaponként. 

„Lovas András, a gyülekezet lelkipásztora elmondta, hogy ezen a környéken alig van olyan hely, ahol az emberek megismerkedhetnének másokkal, közösségben lehetnének. A református gyülekezet családi programok, piknikek, nyári táborok, baba-mama körök, nyugdíjasklubok, valamint az elkötelezett ifjúsági munka segítségével szeretné ezt az űrt betölteni, ezáltal szabadítva ki az embereket az elszigeteltségből. Sok új tag az Alfa-kurzusnak köszönhetően kapcsolódott be gyülekezetükbe.


Így, a csupán néhány éves gyülekezeti központ rövid idő alatt szűkössé vált. Ezért döntött a közösség az épület bővítése mellett. A tervek szerint az új épületrészben egy nagyobb termet és további kisebb helységeket alakítanak ki, ahol az irodák, valamint a gyermek- és ifjúsági csoportok kapnak majd helyet. Elsőként a parókia befejezését tervezik, ezzel is megspórolva a korábbi lelkészlakás bérleti díját. 

 

A gyülekezeti központ előtt padok, pár lépéssel arrébb pedig egy buszmegálló található. Az őszi napsütésben, világos színeivel szinte ragyog az épület, azt sugallva, hogy itt mindenkit szeretettel fogadnak" – így számolt be a gyülekezetnél tett látogatásáról Enno Haaks.

Forrás: www.gustav-adolf-werk.de/www.gustav-adolf-werk.de/projekt-des-monats

Erdélyi Diána

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.