Kárpátaljai kerekasztal

2016. október 27., csütörtök

Német, svájci, osztrák és amerikai egyházak és segélyszervezetek tanácskoztak Beregszászon a kárpátaljai reformátusok szolgálatának támogatásáról. Az egyeztetésen az Magyarországi Református Egyház (MRE) és a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) is képviseltette magát.

A beregszászi Diakóniai Központ adott otthont október 24. és 26. között a Kárpátaljai kerekasztal nevű konzultációnak, amelyen a határon túl élő magyar reformátusok missziói és diakóniai szolgálatát támogató nyugat-európai, amerikai egyházak és segélyszervezetek képviselői tanácskoztak arról, hogy növelhetnék jelenlétüket és koordinálhatnák támogatásukat a még hatékonyabb együttműködés érdekében.

A svájci református egyházak segélyszervezete, a HEKS képviselője, Matthias Herren, 2007, 2009 és 2012 után immár negyedszer hívta össze a tanácskozást a Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) és az MRE Külügyi Irodájának közreműködésével. A HEKS kiemelt támogatója a Kárpátaljai Református Egyház Diakóniai Központjának és a központ által koordinált szociális és egészségügyi programoknak. A HEKS, valamint az egybehívott német, osztrák és amerikai partnerek az egyház missziói kezdeményezéseit jelentős támogatással segítik.

A kerekasztal résztvevői a vendéglátó egyház püspökével, Zán Fábián Sándorral, valamint Nagy Béla főgondnokkal együtt értékelték az előző tanácskozás óta eltelt időszak kezdeményezéseit és egyeztettek a jövőbeli együttműködésről. A témák között szerepel a jelenleg is futó vagy beindítás előtt álló projektek, köztük a beregszászi idősek otthona, a leányanyaotthon (krízis központ), a naponta 280 adag ételt elosztását koordináló szociális konyha, a hetyeni és mezővárii rehabilitációs központ fogyatékkal élők gyerekek számára, illetve ifjúsági- és cigánymissziós kezdeményezések kiértékelése és támogatása. A 11 fős csoport személyesen is felkereste az érintett projekteket és intézményeket, valamint ellátogatott a jégkár sújtotta településekre is, ahol a helyi gyülekezetek jelentős helyreállítási támogatást kaptak német és svájci szervezetektől, az MRSZ közvetítésével.

Új kezdeményezésként egyeztettek a részvevők a HEKS támogatásával létrehozott Kárpátaljai Keresztyén Diakóniai Alapítványról, amely egyedül élő, idős vagy beteg emberek otthoni ellátásban nyújt segítséget. Erre a célra hozták létre az Otthoni Beteggondozó Szolgálatot. A program képzett szakemberei az önellátásra képtelen, vagy a kórházi kezelés után hazakerült emberek gondozását végzik.

A HEKS mellett az osztrák Diakónia, a német Brot für die Welt nevű egyházi segélyszervezet, a Badeni Egyház, a Rajnai Egyház és a Németországi Református Egyház, valamint a PC USA képviseltette magát a tanácskozáson. A tanácskozáson közvetítőként, és a legnagyobb támogató képviselőjeként részt vett az MRSZ lelkész-igazgatója, Balog Barnabás és a szervezet vészhelyzetkezelési vezetője, Osgyán Dániel. Az MRE-t Ódor Balázs külügyi irodavezető képviselte.

Külügyi Iroda

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.