Kari Mäkinent választották a Finn Evangélikus Egyház új püspökévé

2010. március 16., kedd

altSzoros eredmény született a finn püspökválasztás második fordulójában. Kari Mäkinen turkui püspök tizenegy szavazattal kapott többet, mint Miikka Ruokanen teológiai professzor.

Az első forduló után a legtöbb szavazatot kapott két jelölt, Kari Mäkinen és Miikka Ruokanen maradt, és közülük most Kari Mäkinen jelenlegi turkui püspök nyert több szavazatot Miikka Ruokanen teológiai professzornál. A választáson rendkívül szoros eredmény született. Az 1175 szavazatból Kari Mäkinen 593, míg Miikka Ruokanen  582 szavazatot kapott, így Kari Mäkinen lesz a Finn Evangélikus Egyház új érseke, akit 2010. június 6-án vasárnap iktatnak be Turkuban. A Magyarországi Evangélikus Egyházat Ittzés János püspök képviseli majd  az alkalmon.

 


Az új érsek 1955-ben Poriban született. 1979-től 1993-ig gyülekezeti lelkészként szolgált Helsinkiben, Poriban és Ulvilaban. Közben egyháztörténeti kutatásokat végzett, és 1989-ben doktorált. 2006-ban választották a Turkui Egyházkerület püspökévé. Négy gyermeke van. A finnek 80 százaléka tartozik az államtól elválasztott lutheránus egyházhoz.


Forrás: Baranyay Csaba/evangelikus.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.