Újabb református intézmény kapott Magyar Örökség Díjat

2013. március 23., szombat

Hét kitüntetettnek ítélték oda a Magyar Örökség Díjat, melyet március 23-án Budapesten, a Magyar Tudományos Akadémia épületében adtak át. Az elismerést az idén 475. születésnapját ünneplő Debreceni Református Kollégium is megkapta.

A Magyar Örökség Díjjal korunk, valamint a 20. század első felének legjelentősebb magyar teljesítményeit jutalmazzák, évente négy alkalommal adják át. A díjazottak kiválasztása az alulról építkező demokrácia elvén és gyakorlatán alapszik: mindenkinek módjában áll díjra felterjeszteni általa arra érdemesnek tartott személyt, együttest, intézményt, teljesítményt. A Bírálóbizottság tagjai neves tudósok, művészek, tanárok, történelmi egyházak képviselői közül kerültek ki, kizárólag az így beérkezett javaslatokból választják ki a díjazandókat.

A bizottság ezúttal hetvenedszer hozott döntést. Jutalmazták az elismeréssel a Debreceni Református Kollégium hitvalló helytállását, a Honvéd Férfikar egyedülálló művészi teljesítménye miatt kaphatta meg a megbecsülést. A Magyar Királyi 2. Honvéd Hadsereg katonáinak és munkaszolgálatosainak hősi áldozatvállalása okán részesülhettek Magyar-örökség-díjban, míg a révkomáromi Oláh család több évtizedes matematika- és fizikatanári és a magyar kultúra megőrzése érdekében végzett munkássága miatt.

A 475 éves Debreceni Református Kollégium nem az első Református Kollégium, ami e kitüntető címben részesül. 2011-ben az akkor 480 éves Pápai Református Kollégium, 2007-ben a Kolozsvári Református Kollégium 2006-ban a Lónyay utcai Református Gimnázium és Kollégium lett Magyar Örökség-díjas, míg 2005-ben a Sárospataki Református Kollégium 2005-ben kapta meg az elismerést.

Forrás: MTI, www.magyarorokseg.hu, www.drk.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.