Itt vagyok, engem küldj!

2011. október 03., hétfő

A 2011-es Október, a Reformáció Hónapja rendezvény főtémája Ézsaiás próféta szolgálatra való jelentkezése.

A Reformáció és az Isten igéjének való engedelmes önátadás a XVI. században kéz a kézben járt és életünk krisztusi reformációjának, megújulásának mindennapos élménye is lehet. Ez a szerves összefüggés indokolta, hogy a szervezők az ismert prófétai igét választották a Hónap főtémájául, amivel bátran csalatkoztak az önkéntesség idei széles körű megjelenéséhez, írja Bóna Zoltán a Magyarországi Egyházak Öumenikus Tanácsának főtitkára, honlapjukon.

Az Önkéntesség Európai Évének tematikájához illik Ézsaiás próféta szolgálatra, küldetésre való jelentkezése (Ézsaiás 6,8). „Itt vagyok, engem küldj!”. Természetesen a biblikus önkéntesség nem egyenlő a humán vagy humanitárius önkéntességgel. Az egyik mögött a személyes akaratnak, döntésnek az ereje van, a másik mögött az isteni hívásra adott készség és engedelmesség. De ez utóbbiban is fontos az egyéni döntés, hiszen az Isten hívó szavát oly sokan utasítják el, miközben szirének hívásának, ördögi csábításoknak engednek.

A Reformáció és az Isten igéjének való engedelmes önátadás a XVI. században kéz a kézben járt és életünk krisztusi reformációjának, megújulásának mindennapos élménye is lehet. Ez a szerves összefüggés is indokolja, hogy a 2011-es Október a Reformáció Hónapja rendezvény főtémájául a szervezők ezt az ismert prófétai igét választották, és ezzel bátran csatlakoztak az önkéntesség idei széles körű megjelenéséhez. Benne van ebben a választásban az elkötelezettség is és a tettrekészség is. De benne van a személyes felelősségérzet is, illetve annak felkeltésére való igyekezet. A XVI. századi Reformáció elkötelezett, neves és névtelen híveit prófétai belső tűz indította, amelyben egyszerre vállalták az isteni megszólítottságot és saját készségüket a megszólítottság elfogadására. Ott álltak, mert másképp nem tehettek. Ott álltak, mert másképp nem akartak tenni.

S erre a felelősségteljes elkötelezettségre, hivatástudatra és tettrekészségre van nagy szükség nyilván ma is kinek-kinek a maga kis világa és egyéni képessége szerint. Az isteni hívó szót kívánja hallatni az Október a Reformáció Hónapja rendezvénysorozat ebben az esztendőben, amelynek főbb állomásai a következők.

Főbb központi programok a Reformáció Hónapjában

Október 16., vasárnap 17:00: Ünnepi reformációi gála
Helyszín: Budapest, Uránia Nemzeti Filmszínház.
A gazdag programban a Lutheránia Énekkar és a Légierő Fúvószenekar szolgálatában is gyönyörködhetünk.

Október 30., vasárnap 17:00 Országos Reformációi Istentisztelet
Helyszín: Pápa, Református templom
Az Istentisztelet igét hirdet Szemerey János evangélikus püspök. Az úrvacsorás istentisztelet liturgiájában az Ökumenikus Tanács tagegyházainak főpásztorai és a pápai protestáns lelkészek is szolgálnak.

Október 31. 17:00 Ünnepi megemlékezés
Helyszín: Budapesti Reformációi Emlékpark (Bajza utca, Városligeti fasor sarka), Az a megemlékezésen a tagegyházak fúvószenekarai szolgálnak. Ünnepi beszédet Huszár Pál református főgondnok, az MRE Zsinatának világi elnöke mond.

Az alkalmakról bővebb információ, és azokra jelentkezési lehetőség:
oikumene@meot.hu;
Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának: 1117, Budapest, Magyar tudósok körútja 3.
Telefon/fax: 06-1-371-2690/06-1-371-2691

Forrás: www.meot.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.