Isztambuli tanácskozás a vallásszabadság munkálásáért

2011. december 21., szerda

November 28. és december 2. között az Egyházak Világtanácsának (EVT) Nemzetközi Ügyek Bizottsága (WCC - CCIA) szakértők bevonásával tanácskozást szervezett a vallásszabadság, mint alapvető emberi jog témában. Az eseményt a törökországi Isztambulban tartották, a házigazda a konstantinápolyi Ökumenikus Pátriárka volt.

A minden emberre kiterjedő alapvető jogoknak minden társadalomban túl kell nyúlniuk a törvényi kereteken, hangsúlyozták egybehangzóan a világ huszonhárom országából érkezett szakértők.
Az EVT 2010-ben, a szervezet fennállásának 50. évfordulóján egy olyan nemzetközi tanulmány kidolgozását is kezdeményezte, amelynek témája, - a törökországi tanácskozáshoz hasonlóan,- a vallásszabadság, mint alapvető emberi jog. Ez a dokumentum a Nemzetközi Ügyek Bizottságának 2012 júniusi találkozóján kerül bemutatásra.

Az isztambuli találkozó megnyitóján Gennadios Sassimai metropolita elmondta, hogy minden vallásnak és követőinek vallási hovatartozástól függetlenül feladata, hogy különleges figyelmet szenteljenek az egyéni jogok védelmére, elősegítve ezzel az igazságos és egyenlő békét. A görög nagykövet, Theodoros J. Theodorou, előadásában kihangsúlyozta, hogy az államoknak komolyan kell venniük a nemzetközi emberi jogi egyezmények rendelkezéseit, amelyet ezt ki kell fejezniük a rendelkezések saját jogi rendszerükbe történő integrálásával.

Az EVT Nemzetközi Ügyek Bizottságának igazgatója, Matthew George Chunakara felidézte a szervezet történetét 1946-os megalakulásától kezdve, az Egységes Emberi Jogok Nyilatkozat 18. cikkelyének kidolgozásán át napjainkig. Kiemelte, hogy minden ország, amely aláírt bármilyen emberi jogi nyilatkozatot - beleértve az 1981-es, a valláson vagy meggyőződésen alapuló intolerancia és megkülönböztetés minden formájának megszüntetéséről szóló nyilatkozatot is - köteles betartani azokat. Azonban a valóságban nem ellenőrzik ezek betartását és egyre több ember vallásszabadságát éri súlyos fenyegetés.

A tanácskozáson 27 ország jelentéseit elemezték, amelyek számos pozitív és negatív példára világítottak rá a vallásszabadság terén.

Forrás: www.oikumene.org

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.