Istentiszteletek, misék, országszerte húsvét vasárnapján

2010. április 04., vasárnap

 

altErdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a budapesti Szent István-bazilikában arról beszélt: hivatása van az emberiségnek, ez a hivatás pedig abban áll, hogy Istent keresse, viszontszeresse, és odaadással, elszántsággal szeresse a többi embert is.

A zsúfolásig telt templomban a bíboros kiemelte: pusztították már az emberiséget és népünket is természeti csapások, járványok, háborúk, nyomorúság és társadalmi bajok, civakodás és gyűlölködés, önzés és kevélység, ám Isten segít az emberen "a saját (...) igyekezetünk, a saját (...) szeretetünk által".
Bölcskei Gusztáv püspök, a Magyarországi Református Egyház zsinatának lelkészi elnöke húsvét vasárnapi igehirdetésében, a debreceni Református Nagytemplomban mondott beszédét az idei húsvét naptári egybeeséseire fűzte fel. A rendszerváltás előtti éveket idézve emlékeztetett, hogy már nem énekeltetnek velünk "erőltetett éneket" április 4-e alkalmából. Az ember saját akaratából csak azt dicsőíti, "aki egyedül hozza el a szabadulást." Láthatjuk, hogy húsvét diadalát a keresztények éneklik szerte a világon - hangoztatta.
Fontos egybeesésnek nevezte, hogy az idén ugyanakkor ünneplik a keresztények a húsvétot, mint a zsidók a pászka ünnepét, majd kiemelte: mindkettő a szabadításról szól.
Ittzés János, a Magyarországi Evangélikus Egyház elnök-püspöke szerint a hívőknek akkor is tanúságot kell tenniük Jézus Krisztus mellett, ha napjainkban minden ellenük dolgozik. A győri Öregtemplomban több száz hívő és egyházi vezető előtt tartott igehirdetésében úgy fogalmazott: "ellenünk hat a korszellem, a piac, a pénz hatalma, az egymást követő divatok sora, sőt, sokszor még szegény rest szívünk is".
A magyar hívők több televíziós csatornán élő adásában követhették, amikor XVI. Benedek pápa a húsvét vasárnapi mise bemutatása után a Vatikánvárosban, a Szent Péter székesegyház központi erkélyén elmondta Urbi et orbi (a városnak és a világnak szóló) áldását, ezúttal 65 nyelven, köztük magyarul is.

Forrás: MTI

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.