Isten létezik, és lebomlanak a falak

2010. október 13., szerda

"Le kell bontani a falakat romák és nem romák között" – véli Dacsó Linda, a Jándi Kisebbségi Önkormányzat elnöke a Felebarát-programról.

Dacsó Linda Gabriella a Jándi Kisebbségi Önkormányzat elnöke, és egyben a Felebarát-program egyik szervezője. Arról beszélgettünk vele, hogy mi a valódi tétje a Felebarát-programnak és a hasonló kezdeményezéseknek.

A Kisebbségi Önkormányzat elnökeként miért tartod fontosnak ezt a kezdeményezést, és miért döntöttél úgy, hogy részt veszel benne?


Már több ehhez hasonló programban vettem részt, mivel szeretek gyerekekkel foglalkozni, és református vallású vagyok. A romákkal kapcsolatban van egy bizonyos távolságtartás. Le kell bontani a falakat romák és nem romák közötti, ez a kezdeményezés pedig jó példa erre. Mi, romák is érző lények vagyunk és erős a hitünk. A gyerekek szempontjából pedig azért tartom fontosnak ezt a kezdeményezést, mert ez által kapnak ismeretet arról, hogy Isten létezik.

Miben más ez a kezdeményezés azokhoz a programokhoz viszonyítva, amiket roma fiatalok számára szerveznek?

Mindenképpen más, hiszen ebben a programban nem csak roma gyerekek vesznek részt. Ez azért fontos, mert ha a gyerekek egy közösségbe járnak, jobban megismerik egymást. Örülök, hogy a program egyházi kezdeményezésű, mivel Jándon eddig ehhez hasonló program még nem volt.

Mi lehet a jövőbeli célkitűzése a programnak? Hogyan lehet ebből egy egész régióra kiterjedő kezdeményezés?

Hosszú távra tervezünk. Reméljük, lesz lehetőségünk minél több faluba, városba elvinni a hírt, hogy egy ilyen kis közösségben ilyen kezdeményezés tudott elindulni. Távolabbra mutató terveink is vannak. Pályázaton indulunk, melynek célcsoportja a magyarországi mélyszegénységben élők. Így a missziós programunk elérhetne nemcsak a konfirmandusainkhoz, hanem a felnőttekhez is. Az EU-s pályázatokat egyébként a lelkésznő, Forró Éva szokta figyelni, és ha talál valamit, felhív, és együtt mindent megbeszélünk.

Ajánlanád a többi településnek, gyülekezetnek, önkormányzatnak, hogy egy ilyen programba belefogjon?

Igen, mindenképpen. A településen ezzel a programmal sikerült megváltoztatni az emberek véleményét a romákról, így kialakulhatott egy jó közösség. A Kisebbségi Önkormányzat elnökeként valamint szervezőként több alkalmon is részt vehettem, és nagyon jól éreztem magam. Nagyszerű volt látni, hogy Isten milyen csodálatos módon mozgósítja az ő híveit, hogyan mutatja az irányt azoknak, akiket elhívott. A magam részéről fontosnak tartom, hogy segítsük a fiatalok beilleszkedését a társadalomba, valamint hogy segítsük őket céljaik megtalálásában, elérésében. Hiszem, hogy Isten utat tud mutatni ezeknek a fiataloknak. Ezúton szeretnék megköszönni minden támogatást, imádságot. Hálás szívvel gondolunk azokra, akik áldozatot hoztak azért, hogy ez a programsorozat sikeres legyen.

Szűcs Terézia

Kapcsolódó írás: Ismerjük meg a jövő presbitereit!

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.