Ismét találkoztak a református törvényhozók

2012. január 09., hétfő

Jogos elvárás az egyházak részéről a finanszírozás tervezhetősége és kiszámíthatósága – mondta Balog Zoltán államtitkár a Református Törvényhozók Fórumának (RTF) újévi koccintásán január 9-én a Parlamentben, ahol a Magyar Református Szeretetszolgálat is bemutatkozott.

Csöbör Katalin, a tavaly megalakult RTF kezdeményezője és elnöke köszöntőjében kiemelte: a keresztyén értékeket ma mindenfelől a liberalizmus támadásai érik, ezért fontos, hogy a református közösség összetartson és hallassa hangját. A Fidesz Borsod–Abaúj–Zemplén megyei képviselője elmondta: ezt a célt szolgálja majd a terveik szerint nyáron elinduló úgynevezett Református Szalon is, amelynek körébe nemcsak a politika, hanem a közélet más területeiről is várják majd a reformátusokat.

Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár rövid vissza- és előretekintésében az elmúlt esztendő legfontosabb eseményeként az új egyházi törvény megalkotását emelte ki. Úgy látja, a jogszabály a protestáns egyházak számára is jó szívvel vállalható, a számukra is fontos kisegyházaknak – köztük a metodistáknak – pedig „reális esélyük van arra, hogy ők is elnyerjék, megtarthassák az egyházi státuszt”. Az államtitkár az adórendszer és az egyházfinanszírozás változásaival összefüggésben elmondta: meglátása szerint az egyházak partnerek az áldozatvállalásban, de jogos elvárás a részükről ezen a területen is a tervezhetőség és a kiszámíthatóság, ezért a fórum résztvevőinek is mielőbb meg kell tenniük mindent ennek érdekében.

Pál Sándor a református diakónia több évszázados hagyományaira emlékeztette a képviselőket. A Magyar Református Szeretetszolgálat (MRSZ) Alapítvány elnöke hangsúlyozta: a Kárpát-medence közel kétezer református gyülekezete óriási potenciált jelent a bajbajutottak segítésében. A 2012-es esztendőre vonatkozó terveik közül a lakásukat vesztett devizahitelesek albérlet-támogatását segítő Mentőöv Programot és a határon túli, főleg kárpátaljai magyar gyerekek anyaországi gyógykezelésének támogatását emelte ki. Külön szólt az önkéntesség fontosságáról, ezzel összefüggésben pedig a református egyház Szeretethíd nevű önkéntes programjáról. A református országgyűlési képviselők végül az MRSZ hazai és nemzetközi szerepvállalását bemutató vetítést tekintették meg.

A református szervezet bemutatkozását követő hozzászólásában Szászfalvi László egyházi, civil és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár nagy áttörésként értékelte azt, hogy az MRSZ az állami költségvetésből tavaly óta támogatást kap, ami működési költségeinek jelentős részét fedezi, lehetővé téve így azt, hogy az adományozóktól érkező összegeket teljes egészében a segélyezésre tudja fordítani.

Szőveg: Kiss Sándor, Fotó: Kalocsai Richárd

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.