Ismét megrendezik a Házasság hetét

2018. február 09., péntek

„Egyedül Jézus Krisztusban adatik meg az ajándék, hogy a legszentebb közösségben, a házasság és a család közösségében, amely a keresztyén teológia szerint egy kis gyülekezet, megélhetjük azt a csodát, amely az Úrban, egymásban, a ránk bízottakban és rajtuk keresztül a másokban való bizalmat jelenti" – mondta Steinbach József dunántúli püspök a vasárnap kezdődő Házasság hetét megelőző csütörtöki sajtótájékoztatón.

Tizenegyedik alkalommal rendezik meg Magyarországon a Házasság hete rendezvénysorozatot – idén a családok éve programjaihoz kapcsolódva – a keresztyén egyházak és civil szervezetek összefogásával.  A február 11. és 18. között zajló országos rendezvénysorozat házaspár arcai Zámbori Soma színművész és felesége, Fazekas Rita. A központilag szervezett programok fővédnöke Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége.

„A már több mint húsz országban jelen lévő nemzetközi mozgalom célja, hogy felhívja a figyelmet a házasság, a család értékeire és fontosságára, valamint segítséget nyújtson a házasságra készülőknek vagy a párkapcsolati problémákkal szembesülőknek” – mondta el Novotny Zoltán, a Protestáns Újságírók Szövetségének elnöke, a sajtóesemény moderátora megnyitó beszédében.  

Herjeczki Kornél, a Házasság hete koordinátora, a Harmat Kiadó igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy a központi programokon kívül évről évre egyre több helyi kezdeményezés is kapcsolódik a tematikus héthez, tavaly hetvenkét településen mintegy háromszázötven esemény alkotta a Házasság hete programkínálatát. A mozgalom eredményességét az is mutatja, hogy az elmúlt években jelentős mértékben növekedett a házasságkötések száma. „Ez a mennyiségi növekedés volt a küldetésünk könnyebbik része, ám a hangsúly azon van, hogy mitől lesz jó és tartós egy házasság. Hisszük, hogy a programjainkkal tudunk segíteni abban, hogy az emberek fejlődhessenek a párkapcsolati készségekben, a konfliktuskezelésben, a szeretet kifejezésének különböző módjaiban. Ebben nagyon fontos szerepet kap a tapasztalat átadása, a jó példák bemutatása” – mutatott rá a koordinátor.

„2018 a családok éve, ezért megpróbálunk olyan programokat megvalósítani, amelyekkel fel tudjuk hívni a társadalom figyelmét arra, hogy családban élni jó, hogy a családok a társadalom legfontosabb alappillérei” – hívta fel a figyelmet Beneda Attila, család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkár a kormány által kezdeményezett családok éve programsorozatra. Hozzátette, „a házasságkötések száma az előző két esztendőben – részben a kormány családtámogatási törekvéseinek köszönhetően – magasabb volt, mint azt megelőző húsz évben összesen. Ez 2016-ban nagyjából ötvenezer párt jelent, és ez a szám 2017-ben sem csökkent, ami reményt keltő a jövőre nézve”.

Török Szabolcs család- és párterapeuta, pszichoterapeuta szakorvos, a Semmelweis Egyetem Mentálhigiéné Intézetének docense rámutatott: egyre nagyobb az igény arra, hogy a párkapcsolataink minőségén változtassunk. „Örvendetesnek tartom, hogy egyre kevésbé tartják elhallgatni, szégyellni való dolognak, ha egy házaspár elmegy párkapcsolati konzultációra, felkeresnek egy párterápiás szakembert. Bár még mindig a nők a kezdeményezőbbek ilyen téren, sokszor látom a férfiak arcán, hogy egyfajta büszkeséggel vannak jelen, nemcsak macsó férfiként, a társuk mellett, hanem figyelmes, gondoskodó, a kapcsolat érzelmi oldalára is hangsúlyt fektető módon. Időt, pénzt és energiát is szánnak arra, hogy segítséget kérjenek az akadályok elhárításához” – mondta a docens. Hangsúlyozta, hogy nem csupán a terápiás segítségnyújtási, hanem a megelőző, edukatív formák iránt is megnőtt az igény, amelyeknek az a céljuk, hogy gazdagítsák a kapcsolatot, segítsék a párok egymás közötti kommunikációját.

„Ízlelgettem az Éltető sodrásban mottó szavait, és egyre jobban megtetszett” – árulta el Bíró László tábori püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Családbizottságának elnöke. Felidézte egyik diákkori élményét, amikor a prefektusuk újra meg újra elvitte csónakázni őket, és ismerve a diákok hajlamát a lustaságra, mindig ügyelt arra, hogy sodrásnak felfelé evezzenek. „A lusta, fáradt ember sodródik, a jó tartású ember pedig halad az árral szemben. Ez vonatkozik társadalmunkra is, amikor a házasságról, családról van szó – vannak sodródó és vannak az árral szembe menő emberek” – mondta a tábori püspök.

Steinbach József dunántúli református püspök, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának elnöke elmondta, hogy az eseménysorozat nyitó istentiszteletén Veszprémben, február 11-én, vasárnap a Házasság hete arcainak, Zámbori Somának és dr. Fazekas Ritának bizonyságtétele ráfelelés lesz az igei üzenetre. „Bemutatkozásukban olvashattuk: a házasság ügyes diplomácia Jézus Krisztus nélkül. Szabó Lőrinc ezt még keményebben fogalmazta meg: két önzés titkos párbaja, semmi egyéb. Szükség van tehát valami többre. Emberileg szólva elmondhatjuk a házasságról, hogy csodálatos, de nagyon nehéz műfaj, ezért kell az embereken túli segítség, az élő Isten segítsége. Ezért oktatjuk a jegyespárokat, imádkozunk értük, és ezért kérjük közös életükre Isten áldását” – mondta a püspök. Rámutatott, hogy egyedül Jézus Krisztusban adatik meg az ajándék, hogy a legszentebb közösségben, a házasságban és a családban, amely a keresztyén teológia szerint egy kis gyülekezet, megélhetjük azt a csodát, amely az Úrban, egymásban, a ránk bízottakban és rajtuk keresztül a másokban való bizalmat jelenti. Steinbach József hangsúlyozta, a Házasság hetén túl az egyházak ökumenikus nyitottsággal, sokféle módon végzik a családsegítő és házassággondozó szolgálatukat azért, hogy ez az értékrend megerősödjék. A Házasság hete programsorozat egyre népszerűbb, egyre nagyobb nyilvánosságot kap, és ezt az alapvető, isteni életrendet népszerűsíti, ennek fontosságára, áldására hívja fel a figyelmet. 

A Zámbori Soma és Fazekas Rita meglepetést hoztak a sajtóeseményre: egymással készítettek interjút, amelyből többek között kiderült, hogy miért vállalták el ezt a megtisztelő és felelősségteljes feladatot.

Elmondták, hogy a fiataloknak, a még egyedülállóknak, a párkapcsolatban, házasságban élőknek szeretnék megmutatni, hogy „jó házasságban élni menő, egymást támogatni, egymásnak szárnyakat adni felemelő” dolog. „A házasság ajándék, Isten szerint ez a legszentebb kapcsolat férfi és nő között, és szövetség, amelyben megharcolunk egymásért, egymással, időnként saját magunkért és a másikért is” – mondta Fazekas Rita, és elárulta, hogy idén lesznek tizennyolc éves házasok, de sokkal jobban szeretik egymást, mint amikor az igent kimondták.  „A saját megtapasztalásaink, élményeink, egyúttal a nehézségeink megosztásával szeretnénk az egymást szerető pároknak üzenni, hogy merjenek elköteleződni, úgy ahogyan mi tettük 2000-ben” – mondta Zámbori Soma, és hozzátette: „A döntés, amit meghoztunk, az olyan bizonyság, hogy a mi igenünk végiggondolt, életre szóló igen volt.”

Az Éltető sodrásban mottóval kapcsolatban vallották: olyat választottak, amely párbeszédre és gondolkozásra indíthat mindannyiunkat. A mottóban benne van az, hogy sok szervezést igénylő, színes életük van a három gyermekükkel, és beszél arról is, hogyan tudnak egymással, egymásért fejlődni. Ahogyan Fazekas Rita elmondta: „Benne van az is, hogy külön-külön fejlődünk, változunk, de a közös ’mi’ is fejlődik, mivel egy kapcsolat nem egy helyben toporog. Nem passzív sodródás ez, hanem aktív sodrás, amelyben egymást is csiszoljuk.”

Jezsoviczki Noémi, fotó: Vargosz

A cikk szerkesztett változata megjelenik a Reformátusok Lapjában.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.