Iskolák a 21. század számára

2017. szeptember 03., vasárnap

Az egyházi iskoláknak is meg kell kapniuk minden támogatást ahhoz, hogy oktató és nevelő munkájukat megfelelő körülmények között láthassák el – mondta Soltész Miklós szeptember 2-án. Tavaly decemberben a kormány 24 milliárd forint támogatást adott református oktatási és szociális intézmények építésére, valamint meglévők renoválására.

Az egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkár szeptember 2-án Kunszentmiklóson beszlélt erről a Baksay Sándor Református Gimnázium és Általános Iskola új épületének átadásán. Mint mondta, a kormány természetes törekvése, hogy az egész országban zajló fejlesztések az egyházi iskolákban is megjelenjenek. Ha csak a református iskolákat nézzük, akkor az elmúlt évek során és az elkövetkezendő esztendőkben, 30 milliárd forintos fejlesztéssel valósulhatnak meg azok az álmok, amelyek valóra váltására korábban évtizedekig nem volt remény – fogalmazott Soltész Miklós.

1990 előtt csak három-négyezren tanulhattak felekezeti iskolákban Magyarországon, ma már 210 ezer diák jár egyházi intézményekbe, közülük több mint 50 ezren a református egyház által fenntartott iskolákba. A kunszentmiklósi református gimnázium egy korábbi beruházás során majdnem egymilliárd forintból újulhatott meg, most pedig az új épületre 600 millió forintot költöttek, amiből 450 millió forint volt az állami támogatás. Az iskolában 650 általános-, illetve középiskolás gyermeket oktatnak. 

Tornaterem épül Szentmártonkátán

Tavaly decemberben a kormány 24 milliárd forint támogatást adott református oktatási és szociális intézmények építésére, valamint meglévők renoválására. Erről már Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter beszélt a szentmártonkátai Székely József Református Általános Iskola tornatermének alapkőletételi ünnepségén a hétvégén.

A szentmártonkátai Székely József Református Általános Iskolában 1998-ban húsz gyermekkel kezdődött meg a tanítás, jelenleg már csaknem kétszáz diák tanul a nyolc évfolyamon, az intézménynek azonban csak egy tornaszobája van. Néhány évvel ezelőtt Schmitt Pál volt köztársasági elnök segítségével egy kisebb sportudvart alakítottak ki, a jól felszerelt tornaterem hiánya azonban gond maradt. Az iskola évek óta tornatermi problémákkal küszködött, a mindennapos testnevelés órák megtartása egyre komolyabb akadályokba ütközött. A várhatóan tavaszra elkészülő beruházáshoz a település önkormányzata a telket ingyen bocsátotta a helyi református egyházközség rendelkezésére.

Pécs kapta a legtöbb támogatást

Letették a Pécsi Református Kollégium 1 milliárd 320 millió forintból felépülő, több mint 3000 négyzetméteres alapterületű általános iskolai épületének alapkövét is augusztus 31-én. Ez az intézmény nyerte el a legnagyobb támogatási összeget az egyházi fenntartók számára kiírt mintegy 15 milliárdos iskolafejlesztési keretből. Kádár Péter, a Pécsi Református Kollégium főigazgatója azt nyilatkozta: református egyház és kollégium közösséget épít a 21. század Magyarországa és ifjúsága számára.

A 16. századi gyökerekkel rendelkező, tavaly 100 éves jubileumát ünneplő, a kommunista diktatúra kényszerszünete után idén 25 éve újraindult pécsi református iskolaközpontban ezer diákot nevelnek. Intézményük általános iskolája a kompetenciamérések országos mezőnyének első öt százalékában található, megelőzve ezzel az fővárosi és nagyvárosi átlagokat. Az építkezés ősszel kezdődik és a tervek szerint 2019 szeptemberére elkészül az új iskolaépület. 

A reformáció 500 éves jubileuma alkalmából a kollégium sportcsarnokában tartották meg a pécsi köznevelési intézmények közös városi tanévnyitó ünnepségét, melyen Bogárdi Szabó István dunamelléki püspök, A Zsinat lelkészi elnöke hirdetett igét.

Segítség határon túlra

A nemzeti intézményeket támogató program keretében a magyar kormány évek óta biztosítja Kárpátalján a nagyberegi, nagydobronyi és péterfalvai líceumok működését, s az idei évtől pedig a Técsői Református Líceum is bekerült ebbe a programba. Az idén nyújtott 169 millió forintos éves működési támogatás mellett további 90 millió forinttal járul hozzá a líceumok működéséhez.


Emellett további 170 millió forintot irányoznak elő a Kárpátaljai Református Egyházkerült intézményeinek fejlesztésére és felújítására – jelentette ki Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a kárpátaljai református líceumok szeptember 3-án Mezővároban tartott tanévnyitó istentiszteletén. 

Kárpátalján négy református líceum működik, összesen ötszáznál több tanulóval. Az oktatás színvonalát jelzi, hogy az elmúlt tanévben végzett diákok több mint 90 százaléka tanult tovább felsőoktatási intézményekben. Az ukrán állam semmilyen formában nem támogatja a református líceumok működését, még a tanárok fizetését sem fedezi.

MTI-összeállítás

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.