Ifjúságivezető-képzés indul

2018. január 11., csütörtök

„Háromalkalmas, gyülekezetközpontú, magyar–angol nyelvű ifjúságivezető-képzést szervez a Zsinati Ifjúsági Iroda és az észak-ír Exodus missziós szervezet olyan 16 és 29 éves fiataloknak, akik tenni szeretnének valamit a közösségükért, legyen az már meglévő ifi vagy olyan kis- vagy szórványgyülekezet, ahol most éppen nincs ilyen szolgálat” – mondja Balázsfalvi-Ábrám Anna, a Zsinati Ifjúsági Iroda vezetője. A márciusban induló képzésre január közepétől lehet jelentkezni.

Misszió a saját közösségben


Az ifjúsági munkát említve a legtöbbeknek a húsz-harmincfős, pezs­gő életű, szabadidős programokat szervező ificsoport jut az eszébe, pedig ilyenek leginkább csak a nagyvárosokban, egyetemi központokban tudnak létrejönni és élni. Az ifjúsági munka rendkívül sokszínű: jelenthet egyéni beszélgetést, támogató kapcsolatot, kiscsoportos alkalmat, közösségi eseményt is. Sokan azért nem vágnak bele, mert felülről várnak megerősítést, támogatást, kezdeményezést, vagy úgy vélik, hogy nincs szükség missziói munkára, az örömhír hirdetésére a közvetlen környezetükben. Pedig elég csak abba belegondolni, mennyi olyan diák tanul református oktatási intézményben, akinek semmiféle gyülekezeti kötődése nincs – nekik sokat jelenthet, ha van olyan kortársuk, aki lelkesen igyekszik őket elvezetni Jézus Krisztushoz.

Mindenkit a maga helyén

Mást jelent azonban az ifjúsági vezetés az iskolai közösségben, nagyobb gyülekezetben vagy a kis- és szórványgyülekezetekben. Van, ahol inkább mentor kell, van, ahol jó zenész, valaki, aki másodvezetőként tudja segíteni a lelkész munkáját. Lehetnek helyzetek, ahová jó programszervező kell, és olyanok is, ahol alapvető fontosságúak a kiscsoportvezetői ismeretek. Balázsfalvi-Ábrám Anna azt mondja: az elcsendesedést és tréningeket egyaránt biztosító képzés célja, hogy ki-ki lelkesülten, elhívásában megerősödve tudjon visszatérni a saját közösségébe, hogy úgy segítsen ott, ahogy arra szükség van. – „Arra biztatjuk a küldő közösségeket és a fiatalokat is, hogy ne a kifogásokat keressék, hanem a lehetőségeket arra, hogy kamatoztatni tudják mindazt, amit a képzésen elsajátíthatnak” – teszi hozzá az irodavezető.

A regisztráció január közepén indul az Ifjúsági Iroda oldalán. Az előadások és szemináriumok egy része angol nyelven zajlik, tolmácsolást biztosítanak.

Elmélet és gyakorlat


A képzési folyamat két interaktív tréninghétvégéből és egy gyakorlati hosszú hétvégéből áll: március 23. és 25., valamint május 4. és 6. között Mályiban, június 28. és július 1. között pedig a partiumi Zutorban foglalkoznak a keresztyén ifjúsági munka alapértékeivel, az ifjúsági szolgálat változásaival, azzal, hogyan tudják a résztvevők használni egyéni ajándékaikat a csoportvezetésben vagy a mentori munkában. A gyakorlati hosszú hétvégén lesznek, akik egy igazi pásztor munkáját látva gondolhatják végig, mit jelent a biblikus vezetés, árvaházat látogathatnak, gyermekevangélizáció szervezésében vagy családlátogatáson vehetnek részt. A képzési hétvégékre központilag szervezik az utazást, és a regisztrációs díjhoz is jelentős hozzájárulást biztosít az ifjúsági iroda. „Az a reménységem ezzel a képzéssel kapcsolatban, hogy nemcsak tanítani, hanem lelkesíteni is tudjuk a fiatalokat, lesz időnk elcsendesedni, buzdítani egymást, közösen tanulni, megosztani egymással a jó tapasztalatokat” – zárta gondolatait Balázsfalvi-Ábrám Anna. 

Bagdán Zsuzsanna, Fotó: Dimény András

A képzésről annak honlapján lehet részleteket megtudni. A cikk megjelent a Reformátusok Lapja január 14-i számában. 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.