„Gyógyító egyházzá kell lennünk” – beiktatták Királyhágómellék új püspökét

2010. január 16., szombat

alt"Engedelmességgel vállald azt a szolgálatot, amire az Úr indít" - mondta Tőkés László leköszönő püspök a Nagyvárad-újvárosi református templomban, ahol szombaton délelőtt beiktatták tisztségébe Csűry Istvánt, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület novemberben megválasztott püspökét.

„Félretéve minden akadályt és a megkörnyékező bűnt, kitartással fussuk meg az előttünk levő küzdőtért. Nézvén a hitnek fejedelmére és bevégezőjére” – idézte a Zsidókhoz írt levél 12. fejezetének sorait beiktató beszédében Pap Géza, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke.

"Gyógyító egyházzá kell lennünk" – hangsúlyozta székfoglaló beszédében Csűry István, melyben saját biztosítási rendszer létrehozását, egy református kórház építését, és a testi és lelki szegénységben lévők megsegítését jelölte ki céljául.

A köszöntések sorát a Kárpát-medencei református püspöktársak nevében Bölcskei Gusztáv tiszántúli püspök, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke nyitotta meg, majd egyházi és világi méltóságok köszöntötték a Királyhágómelléki Református Egyházkerület leköszönt illetve új püspökét.

"Az Úristen hatalmas nagy ajándéka, hogy eljutottam eddig, ha pedig eljutottam, ez akkora megbíztatás, amire nézve az ember csak kicsinek érzetheti magát" – nyilatkozta korábban honlapunknak Csűry István.

A püspök hozzátette: nagyon fontosnak tartja, hogy megtartsák a változások óta eltelt 20 esztendő eredményeit, sőt felette teljesítsenek. „A célom, nem alábbhagyni és konzerválni az állapotokat, hanem tovább fejleszteni. A református egyháznak mindig szenzációs eszköze volt a szónak és a hangos megnyilvánulásnak a lehetősége.”

„Hozzá vagyunk szokva a nagy kihívásokhoz, akár a magyarországi, akár a román kormányváltások nagy feladat elé állítottak minket. Gyakran kritikus állapotok alakultak ki, de mi hozzá vagyunk szokva a küzdelemhez. Ilyen életet vállaltunk, s ezt folytatjuk, az már a Jóisten kegyelme, hogy meddig” – tette hozzá a királyhágómelléki püspök.

F.Zs. - Cz.A.

Kapcsolódó írások:

"A tanítványok esélye a mi esélyünk, az ő lehetőségük a mi lehetőségünk"- Csűry István püspök beiktatási prédikációja
Csűry István: Gyógyító egyházzá kell lennünk! - részletes tudósítás az eseményről

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.