Hillary Clinton: az európai vallásszabadság deficites

2010. november 20., szombat

Az USA külügyminisztere, Hillary Clinton bírálóan szólt arról, hogy Európában több helyen is korlátozzák a vallásszabadságot.

altA külügyminiszter asszony úgy véli, hogy több európai országban akadályba ütközik a szabad vallásgyakorlás. Erről november 17-én Washingtonban szólt, amikor bemutatta az általa vezetett  minisztérium éves jelentés-tervezetét a vallásszabadság nemzetközi helyzetéről. A jelentés szerint bizonyos demokratikus országokat igen komoly feladat elé állít ennek az emberi alapjognak a  biztosítása. A beszámoló szerint az USA kormánya kritikusan szemléli a svájci mecset-építési tilalmat és a franciaországi korlátozásokat bizonyos muszlim szokásokat illetően, pl. az asszonyok fátyolviselését. Vannak, akik kifogásolják azt a jogkorlátozást is, ami Németországban a scientológiai egyházat érinti. Ugyanakkor méltányolják és példaértékűnek tekintik a német kormány törekvéseit a muzulmánok integrálódása érdekében. – Az USA Külügyminisztériuma 1999 óta hozza nyilvánosságra jelentéseit a vallásszabadság helyzetéről. Az idei jelentés szerint a diszkrimináció és az üldözés vallási okok miatt a legsúlyosabb képet Burmában, Kínában, Eritreában, Észak-Koreában, Szaúd-Arábiában, Szudánban és Afganisztánban mutatja. Észak-Koreában egyáltalán nincs vallásszabadság. Kritikus a helyzet Pakisztánban, Iránban és Üzbegisztánban. Valamivel nagyobb, de messze nem megnyugtató a tolerancia szintje Indonéziában, Brazíliában, Szíriában és Törökországban. Hillary Clinton a jelentés kapcsán elmondta: az USA nem akar semmiféle ítélőbíró szerepet vállalni az érintett országokkal kapcsolatban. Ugyanakkor hangsúlyozta: a vallásszabadság jogának biztosítását ő és kormánya igen komolyan veszi, s azok mellé áll, akik az ellenségeskedés és az erőszak ellenére gyakorolják hitüket. De az is hozzátartozik a vallásszabadság alapjogához, ha valaki semmiféle valláshoz nem akar tartozni. (ekd.de – 2010-11-20 – dr. békefy-röhrig klaudia – reformatus.hu)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.