Hegedűvel a nehéz sorsú diákokért

2013. április 18., csütörtök

Teltházas jótékonysági koncertet tartottak április 13-án a debreceni Nagytemplomban. A Magyar Református Szeretetszolgálat szervezésében Mága Zoltán világhírű hegedűművész lépett fel barátaival és egy harmincfős szimfonikus zenekarral. Az est bevételét határon túli és belföldi tehetséges, de nehéz körülmények között élő diákoknak ajánlották fel.

Mága Zoltán azért csatlakozott a Szeretetszolgálat Nyilas Misi programjához, mert maga is nehéz sorban nevelkedett, így kötelességének érzi, hogy segítsen. A hegedűművész a koncert bevétele mellett kétmillió forint értékű cipőadományt ajánlott fel a kárpátaljai rászoruló gyermekeknek. A szeretetszolgálat Nyilas Misi programjával a nehéz körülmények között élő diákokat támogatja. Kárpátalján az is nagy anyagi terhet jelent a családoknak, hogy a magyar nyelvű oktatási intézmények tandíját kifizessék, emellett a kollégiumi díj, az étkezés és a közlekedés költsége szinte megfizethetetlen több gyermek esetén. A Szeretetszolgálat fontos feladatnak tartja a tehetséggondozást is, ezért a programon belül segítséget nyújt például hangszer vásárlásában is.

A program népszerűsítésén túl bemutatkoztak már támogatott fiatalok, akik Erdélyből, az élesdi árvaházból érkeztek. Az intézmény gondozottai énekkel és verssel köszönték meg a támogatást, valamint egy árva kislány elmesélte eddigi élete történetét. A nagyszalontai születésű Andreát édesapja korai halálát követően egy szomszédja nevelte, mert alkoholista anyja elhagyta. Lassan két éve él az árvaházban, saját bevallása szerint végre otthon van.

Az ezerötszáz fős közönség előtt Szenthelyi Miklós Kossuth-díjas hegedűművész, Kiss B. Attila Liszt-díjas tenor, Kertesi Ingrid Liszt-díjas operaénekes, Pándy Piroska Príma-díjas operaénekes, Boncsér Gergely a Magyar Állami Operaház magánénekese, ifj. Balázs János junior Príma-díjas zongoraművész is hozzájárult műsorával a felejthetetlen élményt szerző estéhez. Pál Sándor, a Szeretetszolgálat kuratóriumi elnöke arra hívta fel a támogatók figyelmét, hogy az Ösztöndíjprogram elsődleges célja a tehetséggondozás és annak elősegítése, hogy a fiatalok anyanyelvükön, magyarul tanulhassanak. Mága Zoltán ehhez azt tette hozzá, hogy a magyarok szeretete juttatta őt jelenlegi helyére, ezért is tartja fontosnak, hogy ebből a szeretetből és figyelemből tovább adjon másoknak is.

A jótékonysági koncert bevételéből képzett ösztöndíjat májusban adja át a Szeretetszolgálat, de az élesdi árvaház lakói most sem távoztak üres kézzel, hiszen százezer forint értékű tartós élelmiszer adománnyal térhettek haza. Két nehéz sorsú fiatalnak egy-egy évre Kósa Lajos Debrecen polgármestere, a jótékonysági koncert fővédnöke is felajánlott ösztöndíjat. A szeretetszolgálat, az est bevételének kiegészítéseként, a koncert után is kapott adományokat, valamint az ösztöndíjalapot a Szeretetszolgálaton keresztül a Nyilas Misi program megjegyzéssel a továbbiakban is lehet támogatni.

Számlaszám: 10702019-85008898-51100005

Adományvonal: a 13600-as telefonszám 66-os kódjának hívásával 250 forinttal támogathatják a rászorulókat.

Online adományozás: www.jobbadni.hu/tamogatas

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.