Határtalan jótékonyság

2017. október 05., csütörtök

A reformáció emlékévét mozgással és jótékonysággal ünnepelte a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza. Az akció résztvevői hat nap alatt futottak el Kárpátaljára, ahol a kórház orvosai szűrővizsgálatokat végeztek az ott élő gyermekeken.

A jótékonysági futásba bekapcsolódók háromszázötven kilométerrel a hátuk mögött és az út során összegyűjtött adományokkal érkeznek szeptember 29-én, pénteken délután a nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Református Gyermekotthonba. A csapathoz bárki csatlakozhatott a Budapestről induló, Kesznyétenen és Sárospatakon át Nagydobronyig tartó útvonalon. Ki hosszabb, ki pedig rövidebb szakaszokra vállalkozott, összesen több mint ezer fő vett részt az akcióban.

Mozgásba lendülve
A reformáció jubileumi éve alkalmából a Bethesda Gyermekkórház egy hat napon át tartó, 500 kilométeres jótékonysági futást szervezett, amelynek célja a kárpátaljai Irgalmas Samaritánius Református Gyermekotthon megsegítése. A futás 2017. szeptember 26-án rajtolt a budapesti Hermina Sportparkban.

Őszinte rajzok

Az érkezés után fáradt, de annál lelkesebb gyermekekkel és felnőttekkel telik meg a gyermekotthon udvara, akik beszámolnak egymásnak tapasztalataikról. Mint megtudjuk, a futóknak különleges élményben is része volt: Buhajla József ungvári főkonzul közbenjárására futva kelhettek át a záhonyi határon. Ilyen korábban még senkivel sem fordult elő, a határ kizárólag gépjárművel léphető át. Az egyik futó, Katalin szerint megindító volt ezt a szakaszt is két lábon megtenni, majd beszélgetni azokkal, akik a túloldalon frissítővel várták a csapatot. A határtól együtt futottak magyarok és ukránok: a csapat folyamatosan bővült, így az otthonba már több mint száz fő érkezett meg.

Az akcióban részt vettek a Nagydobronyi Református Líceum tanulói is: Cintia, Viki, Márk, Nándor, Balázs, Krisztián és Máté annak ellenére is örömmel szánták erre a délutánt, hogy így csak estefelé indulhatnak haza hétvégére. „Azért szerettünk volna futni, hogy így képviseljük az iskolánkat és segíthessünk az otthon lakóinak” – mondja Balázs. Bár sokat nem tudtak készülni a futásra, így is majdnem tíz kilométer van mögöttük, és mint mondják, annyira megtetszett nekik az esemény, hogy máskor is szívesen vennének részt hasonlón.

A futókat Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége fogadja, neki nyújtja át Gui Angéla, a Bethesda Gyermekkórház Karitatív Futó Nagykövete azokat a gyermekrajzokat, amelyeket útjuk során gyűjtöttek össze, hogy azután az otthon lakóival közösen válasszák ki, melyik kép mutatja be legjobban, miként lehet segíteni egy rászoruló gyermeknek.

A jótékonysági akcióhoz kapcsolódó „Én így segítenék” címmel meghirdetett rajzpályázatra több mint háromszáz rajzot kaptak a futók, közülük a gyermekotthon lakói és Anita asszony végül Szabó Flóra, a budapesti XVI. kerületi Lemhényi Dezső Általános Iskola 7. osztályos tanulójának művét választották, aki osztályával együtt három napot tölthet el Kárpátalján a jövő év során. „Külön öröm volt számomra Herczegh Anita érkezése, aki az első pillanattól mellettünk állt. Ő nem egy nyilatkozat vagy fénykép kedvéért jött el, hanem a gyerekek miatt” – fogalmaz Gui Angéla főszervező.

Segítő vizsgálatok

Öt ultrafutó másnap reggel hajnalban folytatja útját a Vereckei-hágóra, a hátralévő százötven kilométert már csak felkészült és gyakorlott futók képesek teljesíteni a Kárpátok nyugati oldalán. Azonban a Nagydobronyban maradók számára is különleges nap a szombat: a Bethesda Gyermekkórház negyven munkatársa a munkácsi Keresztény Egészségügyi Központ segítségével kivizsgálja a nagydobronyi református és a ráti katolikus gyermekotthonok lakóit, illetve azokat a gyermekeket, akiket szüleik elhoztak a szűrővizsgálatokra.

A Bethesdából tizenhét orvos érkezett a gyermekotthonba, közöttük két gyermekneurológus, egy gasztroenterológus, egy gyermekpulmonológus, egy gyermekkardiológus, egy sebész, két radiológus, egy fül-orr-gégész és három gyermekgyógyász szakorvos, akik az általános és speciális vizsgálatokat végeznek. Bartha Csaba, a kórház egyik tüdőgyógyásza azért tartotta fontosnak, hogy személyesen is az otthonba látogasson, mert munkája során többször megtapasztalta már a segítségnyújtás fontosságát. „Több jótékonysági akcióban is részt vettem már, ezalkalommal külön öröm, hogy a szakmámon belül segíthetek” – foglalja össze. A tüdőgyógyász azt is elmondja, hogy a szűrésre érkező gyerekek először általános vizsgálaton, majd anamnézis felvételén vesznek részt, ezt követően kerülnek a szakorvosokhoz. 

A gyógyulás reménye

A vizsgálatokhoz két ultrahangkészüléket és EKG készüléket hoztak magukkal a jótékonysági futás résztvevői, mindkettő komoly segítséget jelent a szűréshez. Mivel a kárpátaljai egészségügyi körülmények sok esetben nem megfelelőek egy-egy diagnózis felállításához, ezért olyan magyar és más nemzetiségű gyermekeket is elhoznak az otthonba, akiknek panaszaira eddig nem találtak megfelelő megoldást. Így érkezik gasztroenterológiai vizsgálatra Turovec Maxim Dercenből.

Édesanyja, Turovec Györgyi elmondja, a környékbeliek számára megnyugtató, hogy Magyarországról ennyire kiváló és türelmes szakemberek érkeznek, mert Kárpátalján nem tudták volna így kivizsgáltatni gyermekeiket. Az elmúlt időszakban ők is többször jártak helyi orvosoknál, de nem találtak megoldást Maxim panaszaira. „Miután megérkezik a vérvizsgálat eredménye, ellátogatunk a Bethesdába, ott vizsgálják tovább a fiamat, amiért nagyon hálásak vagyunk” – teszi hozzá.

Közösséggé formálódni

„Számunkra a reformáció a református diakónián keresztül mindennapi életforrás, ezért a jubileum megünnepléséhez is szerettünk volna életszerűen csatlakozni” – fogalmaz Velkey György, a Bethesda főigazgatója a jótékonysági akcióval kapcsolatban. Mint mondja, az elmúlt 25 évben sokszor volt nehéz anyagi helyzetben a kórház, amikor nagyon sok segítséget kaptak egyházi körökből és külföldről is, ezért megérett bennük az elhatározás, hogy megszervezzenek egy ilyen nagyszabású akciót. „Sokszor vagyunk nehéz helyzetben még mindig, de látnunk kell, hogy vannak sokkal inkább rászorulók” – teszi hozzá.

A főigazgató arról is beszámol, hogy volt bennünk szorongás a két ország közötti politikai helyzet miatt, de minden várakozást felülmúlt az út. „Száznál is több gyermeket vizsgáltunk meg, akiknek a továbbiakban is segítséget nyújthatunk” – mutat rá, majd örömmel hozzáteszi: az is kirajzolódott, hogyan folytassák tovább a közös munkát.

Együttműködési megállapodás született Kárpátalján

A szűrővizsgálatokhoz kapcsolódóan sajtótájékoztató keretében írta alá a Magyarországi Református Egyház Bethesda Gyermekkórháza és a munkácsi Kárpátalja Megyei Gyermekkórház azt a megállapodást, melynek segítségével célzottan folytatódhat a továbbképzési és betegkonzultációs program.

Az adománygyűjtő akció különösen jól sikerült: különböző szervezeteket és cégeket sikerült megszólítani, akik különféle termékekkel, például cipőkkel és kozmetikai szerekkel támogatták az otthonban lakókat.  Katkó László, a nagydobronyi gyermekotthon igazgatója többször hangsúlyozza: számukra az a legnagyobb adomány, ha vendégül láthatják az otthonba érkezőket, ezért nagy öröm számára, hogy az intézmény területén működő vendégház megtelt erre a hétvégére.

Bese Nóra, a Bethesda kommunikációs vezetője is részt vett az akció megszervezésében, emellett összesen hatvan kilométert futott a csapattal. „Ez az út jó alkalom arra, hogy meglássuk azokat a helyeket, ahol nagyobb a szükség – ehhez olykor át kell lépni határokat. Emellett, akik részt vettünk ezen a különleges eseményen, közösségként érkeztünk meg Nagydobronyba” – számol be élményeiről. Mint mondja, a kórházból érkező munkatársakkal együtt megérezték, mit jelent közösségként segíteni és áldozatot vállani azokért, akiknek erre nagy szükségük van. A Bethesda Nagydobronyba látogató negyvenkét munkatársából harmincöten futottak is.  „Hatalmas élmény volt, hogy a szabadidőnkből ezt a négy napot a jótékonyságra áldozhattunk. Kórházi dolgozóként az egyik legértékesebb kincsünk az időnk, ami érdemes a segítségnyújtásra szánni” – teszi hozzá.

Belső utazás

Október első napján, délután érnek célba az ultrafutók a Vereckei-hágón álló magyar honfoglalás millecentenáriumi emlékművénél. Gui Angéla, Sperka Tamás, Náray Balázs, Prekopp Péter és Szabó Balázs fáradtan, de annál nagyobb örömmel teszik meg az utolsó métereket, hogy aztán pár percig maguk is megcsodálják a tájat.

 A gyermekotthon miatt tartottuk fontosnak, hogy fussunk, így szerettük volna felhívni a figyelmet arra, hogy a mozgás valóban megérinti a lelket” – fogalmaz Prekopp Péter, a Bethesda egyik orvosa. Gui Angéla azt is hozzáteszi, több alkalommal szervezett már jótékonysági futást, de csak idén februárban járt először Kárpátalján, ahol nagyon megérintette a gyermekotthon lakóinak helyzete. „Nem azért futottunk el Nagydobronyba, mert ennek az otthonnak van a legnagobb szüksége segítségre, hanem mert ez egy olyan pozitív példa, amire szeretnénk felhívni a figyelmet” – mutat rá. Ahhoz hogy az otthonban élők a jövőben is biztonságban lehessenek, szükségük van a támogatásra, ezzel a kezdeményezéssel is igyekeztek segítséget nyújtani.

Az akció főszervezője azt is elmondja, rengeteg meghatározó pillanatban volt része a futás során, kettőt ki is emel: két hölgy Debrecenből utazott el Poroszlóra, hogy a csapattal együtt fusson hét kilométert. Úgy érezték, számukra ez a reformáció méltó megünneplése, hónapokig készültek az eseményre, a futás alatt családjuk és barátaik imádkoztak, hogy célba érjenek. A másik különösen megható élmény a tiszakeszi Lorántffy Zsuzsanna Református Iskola tanáraihoz és diákjaihoz kapcsolódik: az iskola vezetősége nem felkérésre, hanem egyénileg kapcsolódott be az akcióba, több száz tanuló kísérte a gáton a futókat, a tanári kar pedig adományt küldött a gyermekotthonba. „Úgy gondolom, ha egy apró településen, egy tanári fizetésből ennyire fontosnak tartották, hogy jótékonykodjanak, az azt jelenti, hogy minden lehetséges” – teszi hozzá Gui Angéla. – Ezekért a pillanatokért volt érdemes lefutni ezt a hatalmas távolságot, így lehetett a beérkezés valódi megérkezés is – egy hosszú út végén.”

Farkas Zsuzsanna, fotó: Bach Máté

„Nem az enyém, nem a tiéd, hanem az édes mienk"
Szeptember elején fogadta el a kijevi parlament az új ukrán oktatási törvényt, melyet azóta Petro Porosenko ukrán elnök is aláírt. Bár a törvénnyel kapcsolatban még sok a kérdőjel, annyi biztos, hogy komoly változásokat hozhat az Ukrajnában élő kisebbségek, így a kárpátaljai magyarok oktatásában is. Megnéztük, miként vélekednek a régióban az új törvényről.

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.