Gulag-vándorkiállítás indul útra a református iskolákba

2016. november 24., csütörtök

Az informatív tablókon képekkel, design-tipográfiával, valamint interaktív információs képernyőn ismerhetjük meg elhurcolások magyar református vonatkozásait.

A második világháború utáni szovjet kényszertáborok református áldozataira emlékeztek november 22-én, a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán tartott konferencián. A konferenciával egyidőben bemutatkozó kiállítást Földváryné Kiss Réka, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának elnöke nyitotta meg.  

Földváryné elmondta, hogy eddig is sok-sok gyülekezet, levéltáros, történész végzett anyaggyűjtést, kutatást a témában, de a Gulag-emlékév és az Református Kulturális és Közéleti Központ összefogta ezeket az erőfeszítéseket és erőforrásokat biztosított a munkához. Hozzáfűzte: a malenkij-robotra nem csak reformátusokat hurcoltak el, de ha egy háromszáz fős falu férfilakosságát elhurcolják, ott nem marad család, nem marad ép gyülekezet, innentől kezdve a Gulag már egyháztörténelmi tényező. A célpontok között kiemelt szerepet kapott a helyi értelmiség, a lelkészek, tanárok, az egyház így különösen érintett. Az elhurcoltak családtagjai pedig leggyakrabban a gyülekezetekhez vagy az egyházi vezetéshez fordultak segítségért.

A kiállítás hamarosan útra kel, a cél, hogy minél több református iskolába, intézménybe eljusson. A tablók kialakításánál ügyeltek arra, hogy az információk személyesek és fogyaszthatók legyenek, mert stratégiai fontosságú, hogy a középiskolás korosztály is tisztában legyen a történtekkel, ezen a téren pedig sok a tennivalónk, hiszen a huszadik századi tragédiák ismerete nélkül hiányos a református identitásunk.

Molnár Illés, fotó: Dimény András

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.