Grúzia felemelkedése és az egyház összefügg

2009. december 28., hétfő
alt

 

A Grúz Ortodox Egyházzal szemben indított kampány ellen is fellépett Szent Szinódusán a katholikosz pátriárka és a szinódus.

alt
(Tbiliszi) - A Grúz Ortodox Egyház Szent Szinódusa II. Illés egész Grúzia katholikosz-patriarchája elnökletével tartott december 22-i ülésén úgy határozott, hogy nagy britanniai egyházközségeit a „Grúz Patriarchátus Nagy Britanniai és Írországi Egyházmegyéje” keretében egyesíti. A Patriarchátus sajtóközleménye szerint a kérdés egyeztetve lett az Anglikán Egyház vezetésével is. A Szent Szinódus megtárgyalta a svájci összortodox megbeszélések eredményeit is, amelyek a diptichon, valamint az autokefalitás (önállóság) és az autonómia megadásának kérdéseivel foglalkoztak. A tájékoztatót Geraszim (Sarasenidze) zugdidai és caisi metropolita és Melkiszedek (Hacsidze) dedoplickaroi és ereti püspök, a Grúz Egyház svájci képviselői tartották. A Szent Szinódus egyetértett azokkal a döntésekkel, amelyeket az autokefalitás és az autonómia megadásának módjával kapcsolatban határoztak. A diptichon kérdését később fogják megtárgyalni. A Szent Szinódus foglalkozott a Grúz Ortodox Egyház ellen az országban indított politikai kampánnyal is. A Szinódus által elfogadott dokumentum megállapítja, hogy az országban léteznek olyan erők, amelyek nem akarják az Egyház egységét és a nemzeti értékek védelmét. „A társadalmat a pszeudoliberalizmus, a pszeudokultúra és a vallási közömbösség befogadására késztetik, és e cél elérése érdekében mindenféle hazugságokhoz és sértésekhez folyamodnak, hogy az emberek elveszítsék a szeretetet és a bizalmat az Egyház iránt” – áll a Szinódus határozatában. A dokumentum megállapítja, hogy Grúzia felemelkedését és megerősödését mindig az Egyház megerősödése előzte meg. A Szent Szinódus sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy az Egyház elleni támadásokban szerepet vállalnak azon sajtótermékek, amelyek a hatóságok ellenőrzése alatt állnak. A Szent Szinódus megállapítja, hogy az Egyház ellen indított kampány elsősorban az államot gyengíti meg, mivel ez a társadalom megosztására irányuló kísérlet, és ha ez így fog folytatódni, a Szent Szinódus kénytelen lesz megtenni a megfelelő lépéseket az Egyház és a nemzet méltósága védelmében. (interfax.religion.ru – szimandron.hu 2009-12-27 – dr. békefy-röhrig klaudia)

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.