Főtitkárok találkozója

2013. május 17., péntek

Az európai nemzeti tanácsok főtitkárai május 14. és 17. között Helsinkiben tartották éves értekezletüket. A találkozón tizennyolc főtitkár volt jelen. A szervező az Európai Egyházak Konferenciája és a vendéglátó ország, Finnország nemzeti tanácsa volt.

Május 14-én  a reggeli áhitat után a főtitkárok beszámoltak a tavalyi eseményekről, amelyek a tanácsaik által szervezett programok keretében zajlottak. A beszámolókból  tanulságosak voltak, sokat lehetett tanulni belőlük. Sok hozzászólás és megjegyzés hangzott el a beszámolókhoz kapcsolódóan. A továbbiakban előadást hallhattak a Helsinki zsidó iskola igazgatójától, valamint a muszlim órarendi hitiktatásáról. Az előadók hangsúlyozták, hogy nem téríteni akarnak az iskolákban, hanem az a céljuk, hogy a tanterv keretében ismeretet adhassanak vallásaikról.

Május 15-én a tallini nemzeti tanács meghívásának tettek eleget a főtitkárok. Az észt, tallini parlamenti látogatás keretében előadást tartott a Parlament alkotmányügyi bizottságának elnöke, aki beszédében kiemelte a vallásszabadság fontosságát és azt, hogy Észtország egy szekuláris állam, ahol megtörtént az egyház és állam teljes elválasztása. A következőkben a Belügyminisztérium egyházi tanácsadója szólalt meg, aki az egyházi törvényről beszélt. Említést tett arról, hogy Észtországban tizennégy regisztrált egyház van és ötszáz olyan közösség, amely egyesületi besorolásban gyülekezetként működik. Később az észt evangélikus érsek előadásában hosszasan beszélt a rendszerváltás körülményeiről, azok egyházi hatásairól. Délután egy ortodox kolostorban a metropolita elmondta, hogy a legújabb népszámlálás alapján százhatvanezer ortodox és száztízezer evangélikus él Észtországban.

A finn és a magyar főtitkár

Május 16-án Heikki Huttunen főtitkár bemutatta a finn ökumenikus tanácsot. Őt Buda Dániel az Egyházak Világtanácsának (EVT) európai titkára követte, aki beszámolt a Tanács idei eseményeiről. Délután az Európai Egyházak Konferenciájának (CEC) főtitkára Guy Liagre beszámolt a július 3-8 között Budapesten, közel négyszáz európai egyházi vezető részvételével zajló CEC nagygyűlés előkészületeiről.

Az esti áhítatot MT 17,1-7 alapján Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára tartotta. tartotta. Igemagyarázatában a munka utáni pihenés fontosságát hangsúlyozta. A napot egy fogadás zárta, amelyen az európai főtitkárok a jövőbeni találkozás reményében búcsúztak el egymástól.

Fischl Vilmos, MEÖT főtitkár

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.