Folyamatban van a Nagytemplom felújítása

2010. november 09., kedd

Speciális állványok segítségével végzik a felújítást a Debreceni Nagytemplomban, már 8000 négyzetméteren eltávolították a festéket valamint az ablakokat is cserélik.Az omladozó vakolat, a beázás és a repedések miatt vált szükségessé a felújítás a műemlék épületben. A gyülekezet 88 millió forintot nyert pályázaton az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-Alföldi Operatív Programjának keretén belül. A felújításhoz a nagytemplomi gyülekezetnek tíz százalék önrészt, azaz 8,8 millió forintot kell biztosítania. Adakozásból eddig 4 millió forint gyűlt össze.

Az október 1-jétől tartó munkálatok alatt több ezer négyzetméter fóliát használtak a padok és orgona lefedéséhez, hogy azok ne sérüljenek.

A Nagytemplom belső legmagasabb része a szószék feletti kupola. A 22 méter magasan lévő rész felújításához egy több méter széles, vas emelvényt készítettek a padok közé, amelyről kosaras emelővel érik el a kupolát. A munkálatok nemcsak napközben, hanem este is folynak.

A speciális megoldások miatt az istentiszteleteket novemberben még a Debreceni Református Kollégium Oratóriumában tartják. A templomban december 5-én lesz az első istentiszteletet. A hivatalos átadási ünnepséget előreláthatólag januárban rendezik meg.

Bejárásra lehetőség: november 10-én, szerdán 11 óra 30 perctől 12 óra 30 percig (a nagytemplomi adventi koncertek sajtótájékoztatója után – 11 óra, Árkád Kávézó).

A Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség továbbra is várja felajánlásokat. A számlaszámuk: 11738008-20832090

Forrás: ttre.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.