Feladat: a bizalom és párbeszéd helyreállítása

2010. június 27., vasárnap

altAz állam elismeri és garanciát vállal az egyházi iskolák irányában fennálló tartozására – szögezte le Szászfalvi László egyházügyi, nemzetiségi és civil kapcsolatokért felelős államtitkár azon a beszélgetésen, amit a Református Egyházi Napok – Dunántúl keretében rendeztek június 26-án Pápán. A feladat most ezek helyreállítása – mondta a politikus, aki a legsürgetőbb teendők között elsőként említette az egyházfinanszírozási csomag újratárgyalását.

Szászfalvi László elmondta, hogy az elmúlt nyolc évben bizalmi deficit alakult ki az állam és az egyházak között, a dialógus megszűnt, ami lehetetlenné tette a két fél együttműködését a társadalom és a közjó javáért. A feladat most ezek helyreállítása – mondta a politikus, aki a legsürgetőbb teendők között elsőként említette az egyházfinanszírozási csomag újratárgyalását, amelybe beletartozik az 1%-os törvény, az intézmények és a közgyűjtemények finanszírozásának ügye, valamint a kiegészítő normatíva kérdése is. Az államtitkár másodikként az egyházakról szóló 1994-es IV. törvény felülvizsgálatát említette, ezen belül is az egyházalapítás szabályainak visszásságaira hívta fel a figyelmet. Mint mondta, a kormány célja ezzel az egyházi-vallási biznisz megszüntetése. Harmadikként Szászfalvi László az egyházak kártalanításának az ügyét emelte ki. Elmondta, hogy olyan gazdasági alapot kell teremteni, ami lehetővé teszi az automatizmust és kiszámíthatóságot az egyházak finanszírozásában.


A korábban református lelkipásztorként szolgáló politikus leszögezte: az állam elismeri a szocialista-liberális kormányok idején felhalmozott 4 milliárd forintos, az egyházi oktatási intézmények felé fennálló tartozását, garanciát vállal rá, de a költségvetés rossz állapota és a természeti katasztrófák okozta óriási károk miatt ezek kifizetéséhez egyelőre az érintettek türelmét kéri.


Szászfalvi László azt is elmondta, hogy az 5000 fő alatti települések lelkészeinek járó fizetéskiegészítést az új kormány törvényben tervezi rögzíteni.

Kiss Sándor

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.