Fejlesztik a hajléktalanellátást Baján

2013. november 21., csütörtök

A Magyarországi Református Egyház Zsinati Tanácsa legutóbbi ülésén elfogadta azt az előterjesztést, mely a hajléktalanellátás fejlesztését szorgalmazta Baján. Ennek értelmében a jövőben új épületbe költözhet az ingyenkonyha és a nappali melegedő.

Baján is komoly problémát jelent a hajléktalanság, a városban és annak térségében 270-280 fő él otthontalanul, közülük körülbelül nyolcvanan évente többször vagy akár rendszeresen is megfordulnak a bajai Cédrus Református Egyesített Szociális Intézményben, ahol igénybe vehetik az ingyenkonyhát, a nappali melegedőt vagy a húsz férfi részére kialakított átmeneti szállást.

„Az ingyenkonyhánk teljes kihasználtsággal működik, nem csupán a hajléktalanok, de az alacsony nyugdíjjal rendelkezők is gyakran részesülnek ellátásban, némelyikük pedig a nappali melegedőbe is ellátogat, hogy így spóroljon a közüzemi díjakon – magyarázta Bánné Kis Erzsébet intézményvezető. – Tehát mind a rászorulók száma, mind pedig az ellátás szakmai szempontjai miatt is szükségessé vált a bővítés."

A szakember elmondta, hogy a Cédrus szomszédságában lévő, bontásra ítélt ingatlan megvásárlásával próbálják a problémát orvosolni, mely várhatóan novemberben kerül tulajdonukba. Ezt követően indul meg az engedélyezési eljárás, valamint a régi épület elbontása és az új építése. Az új ingatlanba költözik majd az ötven főt kiszolgálni képes ingyenkonyha, valamint a nappali melegedő is. „Várhatóan egy-másfél év múlva már jóval magasabb minőségű ellátást tudunk nyújtani a hozzánk forduló rászorulók számára – véli az intézményvezető. – Ehhez az is hozzátartozik, hogy kialakítunk majd egy közösségi helyiséget is, ahol például hitéleti alkalmakat is tarthatunk."

jobbadni.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.