Európai Ökumenikus Nemzeti Tanácsok főtitkárainak találkozója

2012. április 25., szerda

A nemzeti tanácsok főtitkárai évente egyszer üléseznek, mindig más európai országban. Tavaly Varsóban üléseztek, idén Edinburgh, Skócia volt a házigazda 2012. április 17-20 között. Az egyetemvárosban huszonkét európai ökumenikus nemzeti  tanács főtitkárai voltak jelen, az Európai Egyházak Konferenciája égisze alatt szervezett alkalmon.

A főtitkárok beszámoltak arról, hogy milyen változások történtek a tavalyi évben országaik nemzeti tanácsaik szervezésben. Több beszámolóból kiemelkedett a vasárnap védelme. Ausztriában például a „múzeumok és fürdők éjszakája" mellett bevezették az „egyházak éjszakáját", amikor is egész éjszaka bemehetett bárki a templomokba és imádkozhatott, igehirdetéseket hallgathatott és bibliatanulmányokon vehetett részt.  Több főtitkár beszámolt arról, hogy különböző bizottságaik milyen jól  szervezetten működnek és milyen komoly anyagokat adnak ki tudományos és teológiai szempontból is.  Magyar viszonylatban a tavalyi év változásai kapcsán tájékoztatásra került sor, mind például az elnök és főtitkár váltás vagy az új egyházi törvény ratifikálása kapcsán.

A második napon Máté 15,21-28 alapján a kánaáni asszony története alapján együtt beszélték át bibliakör szerűen a mondanivalóját az igének, különös tekintettel az asszony kérésére: „Uram, segíts rajtam." Az egy órás megbeszélés során mindenki különböző szempontok alapján beszélhetett az igéről.

Alison Elliot akadémikus, az első női moderátora (legmagasabb egyházi vezetője) a skót anglikán egyháznak, a skót kormány és egyházak kapcsolatáról beszélt, amelyet változónak ítélt mag az új parlamenti pártok bekerülésével. Elmondta, hogy jobb lenne, ha az egyházak többször adnának ki közös nyilatkozatokat azokban a témákban, amikben egyet értenek, mivel ezzel erősíthetnék a hangjukat.

A következő megbeszélés az Európai Egyházak Konferenciájának átalakulása volt. Várhatóan csökken a genfi központ létszáma és egy jóval kisebb irodaként fog működni. Tagegyházai között csak rendes tagok lesznek, nem lesz megfigyelő társult tagja. A székhely is kérdéses, hiszen felmerült Brüsszel neve is a jövőben Genf helyett.

A harmadik napon a reggeli áhítat után a skót parlamentben volt lehetőség találkozni a parlament szóvivőjével, aki a házigazdánk volt a délelőtt folyamán. Elmondta, hogy Skócia szekularizálódik és a hagyományos egyházi formulák is kezdenek megváltozni, ezért meg kell találni azokat a lehetőségeket, amelyeken keresztül a gyülekezetek élőbbé válnak. Lehetőség volt a parlament ülésén is részt venni, ami után a kulturális miniszter beszámolt az egyházi kapcsolatokról és arról, hogy figyelnek az egyházak véleményére. Létrejöttek olyan egyházi lobbik, akik az egyházak vezetői és a parlamenti képviselők között közvetítik az információkat és ezáltal a törvények előkészítései is könnyebbé válhatnak.

A következő megbeszélés a skót egyházak vezetőivel volt, akik világossá tették, hogy a legnagyobb gondot az egyháztagok csökkenése jelenti.

Az utolsó napon a reggeli áhítat után összefoglaló megbeszélésen egyértelművé vált a főtitkárok számára, hogy a következő évben is fontos megszervezni ezt a találkozót. Felmerült az is, hogy a jövőben a visegrádi négyek főtitkárai külön is találkozhatnának, talán éppen Budapesten akár már idén júliusban. Ez egy olyan alkalom lehetne, ahol a bizottságok munkáit is egyeztethetnék.

2013-ban a nemzeti tanácsok főtitkárainak találkozója mközött lehet a keresztség kérdése,  a migráció, a béke, a helyi kis és nagy gyülekezetek kapcsolata, valamint az egyezség és a posztmodernitás is.

Forrás: meot.hu

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.