Erdő Péter: "Mintha a pásztorok egyszerűsége az értelmiség, az írástudók felelősségére hívná fel a figyelmünket"

2009. december 25., péntek

altA hajdani betlehemi történet ránk vonatkozik, a mi életünket változtatja meg, ezért van a karácsonyi öröm - mondta Erdő Péter bíboros, prímás a karácsonyi éjféli misén Budapesten.


A hívőket ugyanakkor ne zavarják meg "azok a műsorok, amelyek éppen az ünnep szent napjaiban Jézus Krisztus személyéről annyi tudománytalan, történelmileg nem helytálló, ellenséges elképzeléssel árasztják el a világot" - tette hozzá az esztergom-budapesti érsek a csütörtök éjfélkor kezdődött szertartáson.
Erdő Péter a zsúfolásig megtelt Szent István-bazilikában kiemelte: a pásztorokhoz szólt az angyali örömhír, ők pedig másoknak is elbeszélték, amit láttak és hallottak. Ellenben a farizeusok és írástudók - ahogyan a görög egyházatyák írják - "romlottak lévén, irigységből elhallgatták volna a világ megszabadításának titkát" - hangoztatta.
"Mintha a pásztorok egyszerűsége az értelmiség, az írástudók felelősségére hívná fel a figyelmünket" - jegyezte meg a bíboros, majd rámutatott: ha "a világ bölcsei és gondolkodói, a közvélemény nagy formálói belebonyolódnak a különböző érdekek hálójába és nem tudják, nem akarják (...) továbbadni mindazt, amire az embereknek szükségük van ahhoz, hogy élhessenek (...) akkor az igazság (...) megrendíti az egyszerű emberek szívét, és minden nehézség ellenére mégis utat talál az elesett emberiséghez".
Karácsonykor a Megváltó születését ünnepeljük, aki "egyszer s mindenkorra meghozta nekünk a szabadulást minden bűntől, minden egyéni és közösségi, testi és lelki nyomorúságtól, ami a gonoszság következményeként nehezedik ránk". Ezért hirdeti az angyal: "Ne féljetek, íme nagy örömet hirdetek nektek, mert ma született nektek az Üdvözítő, az Úr Krisztus Dávid városában" - idézte az esztergom-budapesti érsek Szent Lukács evangéliumát.
Erdő Péter rámutatott: a Jézus születését hírül adó angyal mintha azt kiáltaná: "örüljetek, akik igaz életet éltek, mert a ma született Üdvözítő vérével szerezte meg azt az érdemet, amelynek gazdagságából megmaradhattatok az igaz úton". Isten népébe minden ember meghívást kapott, mert Krisztus minden nép számára megnyitotta az üdvösség útját - emlékeztetett.

 

Figyelem!

A Reformatus.hu megújult

Ön a Magyarországi Református Egyház korábbi weboldalán jár, amelyet 2020. április eleje óta nem frissítünk. Az itt található információk már elavultak lehetnek. Kattintson és látogasson el megújul honlapunka.